sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Viikonlopun estekurssi

Puoli tuntia sitten kotiuduin kurssilta ja fiilikset ovat kyllä aivan loistavat. Valmentajani/tallin omistaja järkkäsi kaksi päivää kestävän estekurssin missä tehtiin kaikenlaisia kivoja tehtäviä. Materiaalia en saanut tai siis videota löytyy erään kurssilaisen padilta, mutta sitä en tiedä saanko niitä videoita koskaan. Toivottavasti! Yritin piirtää kuitenkin vähän ratoja niin saatte pientä käsitystä mitä oli, mittasuhteethan ovat aivan päin sanonko mitä, yrittäkää kestää.

Päällimmäiseksi fiiliksesti tosiaan jäi ihan mahti olo. Ramin kanssa on hypätty niin vähän ja nyt kyllä pitäisi ottaa tavaksi käydä jollakin maneesilla edes menemässä puomeja niin saisi jätkä vähän erilaista jumppaa. Rami oli älyttömän rohkea ja reipas hypätessä, kertaakaan ei tuntunut että edes kieltäisi ja eihän se kieltänytkään vaikka pilotilla oli ongelmia itsensä kanssa. Rehellisesti selvisi jokaisesta tehtävästä mikä eteen laitettiin ja suurella sydämellä jokaisesta esteestä yli. Nyt tulen jatkossa hyppäämään Ramilla hackamorella, koska se toimii sillä kivasti vaikka kääntyminen on vähän hitaampaa tämän kanssa. Kuitenkin Rami toimi hyvin hackamorella niin miksipäs ei. 


Eilen mentiin todella paljon puomeja, haettiin kontrollia ja tatsia koko hommaan pitkän tauon jälkeen. Aloitettiin ensin puomeilla jotka olivat keskihalkaisijalla. Muistaakseni niitä oli neljä puomia minkä yli ravailtiin ja etsittiin miten ne jalat nyt oikein pitää asetella puomien väliin. ("vihreät puomit"). Aluksi Rami räpelsi niiden läpi kunnes kuskikin sai itsensä ojennukseen että näin pitää tuoda, näin pitää ratsastaa niin pian allani olikin mallikelpoisia ylityksiä tarjoava ponski. Välissä otettiin laukkaa päädyssä ja ylitettiin puomia (oikean puoleinen) mikä tuotti meille ongelmia kummassakin kierroksessa. 

Hengähdyksen jälkeen vihreät puomit siirrettiin niin että kaksi oli rinnakkain ja saatiin tultua kummallakin sivulla kaarevalla uralla puomilinjaa - kolme puomia, kaksi puomia, kolme puomia ja yksittäinen puomi ja sitten taas toisella sivulla samalla linjalle. Kahdella puomilla oltiin kevyessä istunnassa, muuten kevenneltiin ja sama tehtävä tehtiin kumpaankin suuntaan.
Lopuksi nostettiin muutama pieni ristikko meille, en kyllä enään muista mitkä puomit laitettiin, Mutta pääosin tehtiin puomitehtäviä. Kotiin pääsin kymmenen aikaan ja kaaduin lähes heti nukkumaan ja nukuin yli 10 tuntia, vähän väsytti....

Tänään jatkettiin harjoituksia kahden aikaan, ruunat koppiin yhdentoista jälkeen, esteiden kasausta paikan päällä, kuntoon laittoa ja kävelemään alkukäyntejä. Tämäkin päivä aloitettiin muutamilla puomiharjoituksilla, mutta pääosin esteitä loikittiin ja korkeudet olivat 60-70 cm suunnilleen. 



Ensin tultiin pitkällä sivulla olevaa kolmen puomin linjaa, missä lopulta keskimmäinen puomi nostettiin kavaletiksi mikä oli Ramille hirmuisen outoa muka. Tarjottiin kyllä mitä ihmeellisimpiä valintoja, ensimmäiseltä puomilta hyppäys kavaletin yli tai kavaletiltä hyppäys takapuomin yli. Lopulta päästiin ihan oikein ravattua linjat yli, taputapu ei nyt ihan niin huonoja ollakaan. Lopulta puomilinja lähti ja tilalle tuli ristikot.

Seuraavaksi tultiin vihreää linjaa, eli ravilla sisään, puomi, pysty (minkä tein ristikoksi näköjään) , yksi askel, ristikko, yksi askel ja puomikasa mistä tuli myöhemmin okseri. Tätä tultiin jokusen kerta, niin saatiin taas ne jalat ojennukseen mahan alla. Ramihan pelasti tässä tehtävässä, hyppäsi laakeasti jokusen kerran ja joutui sitten innarimaisesti hyppäämään tai oikeastaan venytti itsensä puomikasan yli. Itse jännnitin näitä tehtäviä, koska tosiaan ollaan hypätty vähän ja vielä vähemmän sarjoja, varsinkaan kolmen esteen sarjoja ei olla menty varmaan koskaan. Sarjan jälkeen pitkää sivua pitkin, laukka ja ympyrä ja puomin ylitys mikä nyt ei enään mahtunut kuvaan.

Pitkän sivun puomit olivat tosiaan muunnettu ristikoiksi mitä tultiin kummastakin suunnasta, viiden askeleen väli oli kyseessä. Vasemman puoleinen este nostettiin lopulta pystyksi mitä sitten hypittiin. Tässä oli vähän kiemurtelua, ehdin itse miettimään liikaa välissä ja jäin jarruksi paikotellen. 

Sininen linja, eli innari ja olikohan kahden askeleen väli ja pysty. Tämä ei tuottanut ongelmia, Rami sai laukan alle ja suoritti mallikelpoisesti tämän välin vaikka itse tein aivan liikaa selässä vaikka pitäisi vaan luottaa et kyllä tää tästä. Ehkä Ramille helpoin tehtävä tänään. Aika paljon pääsi venymään tai joutui venymään pystylle ja tuli yhdellä isolla askeleella ja venytti itsensä yli. 
Yksittäisenä esteenä tultiin sitten tuota tummaa punaista, liilaa vai mikä onkaan ja se oli 70 cm korkea portti. Vähän Rami katsoi sitä, kannustuksen kanssa yli.

Ennen kun alettiin tulemaan rataa hypättiin vielä pitkän sivun 5 askeleen väliä, mutta ennen toista estettä tehtiinkin voltti, muut laukassa ja me ravissa ja siitä vasta esteelle. Rami kävi tässä vaiheessa jo niin kierroksilla että pelkkä voltin ratsastus oli aikamoista tahtojen taistoa. Se että ennen estettä pitää kääntääkin voltille oli Ramille aivan liikaa, jätkä olisi mennyt samaa vauhtia toisenkin esteen yli. 

Lopuksi mentiin vielä rataa. Vasemmassa kierroksessa aloitettiin tulemalla pitkän sivun kahden esteen linja. Kaarre vasemmalle ja tultiin ravilähestymisellä kolmen esteen sarja jonka jälkeen kaarevasti ristikolle eli sama mikä hypättiin ensimmäisenä. Kaarre oikealle ja viimeiseksi portti. Ramin kanssa saatiin vielä hypätä innari sarja ihan lopuksi jonka jälkeen loppuverkkailua kevennellen ja loppukäynnit maastakäsin ja samalla purattiin esteitä pois. Tallissa BOT verkkoloimi päälle ja villaloimi, etusiin BOT parjat ja villapintelit ja kintereisiin BOT kinnersuojat. Eli samat mitkä olivat edellisenä päivänä myös. Kotimatka oli suhteellisen jännittävää, pimeää ja aivan hirveä sumu ja kapea, mutkitteleva pikkutie. 

Eli lisää rutiinia hyppäämiseen ja puomityöskentelyyn, meidän tallillahan ei siis ole puomeja tai mitään muutakaan. Ei siinä auta kun kuskata kerran viikossa maneesille treenaamaan niin ollaan ensi vuonna iskussa estekisoissa, jos siis sinne asti päästään. Ensi viikonlopun koulukisat jätetään välistä, koska tosiaan alan parin päivän sisällä soittelemaan Ramille aikaa Vermoon niin saadaan suu katsottua ja yksi asia kondikseen. Sitten kiropraktikolle jossakin vaiheessa aika ja pitää vielä satulasepällekin soitella. Pitäisi ehkä itsekin käydä kirolla rusauteltavana, nyt alkaa kuski olemaan niin jumissa ettei enään pysty istumaan satulassakaan kunnolla. Hevosen hyvinvointi ensin ja jos rahaa jää niin voihan itsensäkin ehkä hoitaa.

Mutta nyt vähän rentoutumista ennen nukkumaan menoa, aamulla heräilen kiltisti 6:45 ja lähden aamutallin tekoon. Ramille tarjoan nyt ainakin pari kevyttä päivää, huomenna varmaan juoksutusta tai kentällä kevyesti jumppailua. Tiistaina jos sää suosii lähdetään kivalle maastolenkille! 

5 kommenttia:

  1. missä tallilla rami muuten nyt olikaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellasella pienellä ja viihtysällä kahen hevosen tallilla :)

      Poista
  2. saa tulla moikkaamaan jos kuljet lähistöllä! Vartin matka Sailalta :)

    VastaaPoista
  3. okei, pitäs yrittää sielläkin joku päivä piipahtaa :)

    VastaaPoista