keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

kymmenen purkin hevonen [ ruokinta postaus ]

Mitä Rami syö? Liian monesta purkista ainakin (okei oon vähentäny purkkeja) ja aikamoisen etsinnän kautta löysin lopultakin hyvän myslin. En yhtään ihmettelisi vaikka tästä jäisi jotain pois, mutta noin suunnilleen saatte ehkä vähän käryä mitä syö?

Aloitetaan kuitenkin tärkeimmästä eli heinästä. Ramilla on oma iso säilöpaali tarhassa mistä otus saa puputtaa heinää mielensä mukaan ja mistä myös itse tykkään. Heinä on laadultaan ihan hyvää ja hyvin maistuu Ramillekin ja paali tuhoutuukin suhteellisen nopeasti vaikka onkin yksin. Sisälle Rami saa kottikärryllisen säilöä yön ajaksi mikä on kaikki kyllä kadonnut aamuun mennessä. Pohjaton mahako? Rami on aina ollut hyvä syömään ja edellisellä tallilla Ramilla oli myös vapaa heinä sekä sisälle työnnettiin yön ajaksi kaksi kottikärryllistä heinää sekä aamulla tarvittaessa kärry lisää ja kaikki katosi. Kyllä sen alkoi myös mahasta huomaamaan ;) Mutta kuitenkin hyvälaatuinen heinä on kaiken A ja O ja tärkeintä ruokinnassa.


Seurailen hevosta kun mietin mitä Ramille syötän. Kun ruokinta on kohdallaan sen huomaa hevosesta heti. Kiiltävä, hyväkuntoinen karva, hyväkuntoiset kaviot, yleinen hyvinvointi ym. Jos ruokinnassa mättää joku huomaan sen nopeasti Ramin karvan kunnosta ja jos menee turhan hoikaksi / lihoaa liikaa.

Rami on syönyt aikaisemmin mm. Racingin Prixiä, peacemakeria sekä builder mixiä, marstall westerniä sekä juuri vaihdoin viton pois. Näistä viidestä prixi ja vito ovat olleet parhaat, peacemakeri ei sopinut ollenkaan ja sama kohtalo oli builder mixillä. Sekä tietty kaura oli aikaisemmin vahvasti kuvioissa. Aikaisemmassa paikassa Rami sai aamuisin 2 litraa prixiä ja 2 litraa kauraa, vapaa heinä ja illalla sama juttu. Nykyään liikutaan pienemmissä määrissä :D



Mutta mitä Rami syökään tällä hetkellä?

Olen rakastunut marstallin rehuihin! Olen kokeillut tosiaan vitoa, ensimmäinen rehu tästä sarjasta ja tykkäsin. Ramin kohdalla pitäisi nostaa ruokamäärä niin suureksi, että parempi vaihtaa vahvempaan rehuun.

Nyt Rami saa condicion rehua, taitaa olla vahvinta mitä löytyy ja suunnattu mm. kouluhevosille massan kasvatukseen.(Ramihan on uskottava kouluhevonen ;) ) Vielä vähän vieras ruoka olen syöttänyt kuitenkin säkin verran tätä vai kaksi, tykkäsin ja Rami tuntuu tykkäävän ja syö mielellään. Rehussa on oikeastaan kaikki mitä tarvitaan vaikka sen ohella syötänkin vielä muutamia lisäravinteita sekä n. 3 dl kauraa vaikka tarkoitus on jättää se pois kohtapuolin.Säkille tulee hintaa 30 euroa ja haen n. kaksi kertaa kuussa paitsi nyt kun nostin määrää niin varmaan joudun hakemaan n. 3 kertaa kuussa? Laadusta pitää maksaa ja mielelläni maksan.


Lisäksi Rami syö tällä hetkellä marstallin "yrttejä" eli 15 kg säkki mikä sisältää 50 eri heinä- ja yrttilajiketta. Huomasin Ramin tykkäävän tästäkin ja annan Ramille tätä iltaisin puoli litraa turvotettuna/liotettuna muun ruuan kanssa. Jätän tämän laidunkauden ajaksi pois ja kun palaa sisälle niin tulee takaisin ruokintaan.

Näin talvisin olen antanut Ramille liikutuksen jälkeen pellavaa. Kesällä en edes viitsi antaa ja nyt joudun muutenkin jättämään pois kun itse myslissä on valkuaista ihan kiitettävästi. Liikaa ei viitsi antaa.


Mitäs sitten niin tietysti lisäravinteet.

Kaiken tämän muun lisäksi Rami saa mm. biotiinia, vahvaa-E:tä, c-vitamiinia, MSM sekä magnesiumia.Käytän paljon supreme horse caren, eclipsen ja horse powerin tuotteita.

Aamuruokinnan yhteydessä Rami saa eclipsen biomagia joka on rakeinen magnesiumia ja fosforia sisältävä lisä ruokinnassa. Rami on helposti hermostuva ja sain suosituksen syöttää aluksi vähän enemmän ja nykyään annan mitan tai kaksi päivässä. Ei ole kovinkaan kallis ja kestää kauan ja haen tämän yleensä suoraan maahantuojalta.
Rami saa myös aamulla vajaan puolikkaan mitan supremen C-vitamiinia. Otin tämän yhdeksi lisäksi ruokintaan niveltulehdusten yhteydessä siinä toivossa, että se auttaa ja olen ollut tyytyväinen. Vaikka pienen purkin hinta kuulosti isolta, mutta käyttömäärä on todella vähäinen niin ainakin kestää kauan.

Iltaruokinnan yhteydessä Rami saa supremen Vahva-E. Tässäkin on C-vitamiiniä, mutta olen laskenut paljonko hevonen saa max. saada C:tä päivässä niin ei ole mitään huolenaihetta. E-vitamiini on hyvä lisä ja kun aloin syöttämään tätä niin huomasin lihasongelmien vähentyneen huomattavasti. Ramilla kun on ollut ongelmia selkälihasten kanssa niin nyt ongelmat ovat paljon pienempiä ja akupunktio hoitajan mukaan selkä on erittäin hyvässä kunnossa. 

MSM yllättävää että on mukana ruokinnassa kaikkien koipiongelmien ym. takia? Tällä hetkellä meillä on menossa racingin MSM purkki, mutta vaihdan tämän jälkeen takaisin horse powerin MSM effectiin. Hevonen pystyy käyttämään nestettä nopammin kun se imeytyy heti toisin kuin jauhemainen. Horse powerin MSM effect sisältää rikkiä mitä hevonen menettää tulehdusten yhteydessä ja näiden niveltulehdusten takia tämä tuntuu hyvältä vaihtoehdolta. Tuote sisältää myös maittavuuden parantamiseksi melassia. Välillä vaihtelen näitäkin etten vain syötä samaa koko ajan. 


Sitten vielä käytän eclipsen hoof aid biotiinia nestemäisenä. Aikaisemmin käytin jauheena, mutta totesin tämän helpommaksi ja olen nyt syöttänyt tätä Ramille kuukauden verta ja juuri kävin ostamassa uuden tällä kertaa 2,5 litran pönikän minkä pitäisi kestää n. 2,5 kk. Tuoksuu ihan salmiakille ja maistuu siltä, nams! :D Ramilla on huonot kaviot joten lisä ei todellakaan ole pahitteeksi.

Ennen kurakelejä otan ehkä ruokintaan supremen sinkki-kupari yhdistelmän. Sinkki on karvan ja kavioiden hyvinvointiin ja tällä yhdistelmällä voi ehkäistä riviä. Ramilla huomasin ainakin jo kauan jalassa olleen epämääräisen ruven vähentyneen kun syötin tätä mitan päivässä. 

Ensi syksyksi pohdin ottaisinko vielä yhdeksi lisäksi atletixin. Olen syöttänyt yhden purkin (kesti 4 kk, 1 mitta päivässä systeemillä). Purkki on 1 kg painoinen ja maksaa 120 euroa, mutta kun aloin syöttämään sitä kesällä en huomannut Ramissa mitään eroa, mutta entä jos aloittaisi syksyllä syötön? Atletix (voi) parantaa hevosen verenkiertoa mitä mm. vammat ja tulehdukset tarvitsevat parantuakseen. Tämä on kuitenkin vahvassa pohdinnassa, palataan asiaan joskus myöhmemin.

Kuuriluontoisesti annan mm. supreme horse caren rautaliuosta, eclipsen shy feederiä ja horse powerin valkosipulia. Treenin jälkeen (jos on hikoillut annan 1-2 mittaa elektrolyyttiä). Kipulääkekuurin / ruokinnan muuttuessa / stressitilanteissa tarvittaessa maitohappobakteeria 1 mitta päivässä. Kipulääkekuurin aikana niin kauan kun annan kipulääkettä. Ennen kuljetuksia/kilpailuja annan edeltävänä iltana sekä aamulla puoli desiä eclipsen equi-calmia joka on eräänlainen rauhoittava litku, Ramilla ainakin toimiva eikä ole mikään doping aine. Huhtikuun tienoilla ruokintaan palaa myös suola ja suolaa syötän syksyyn.

EI nyt sentään ihan kymmenestä purkista syö mutta jos lasketaan myslit ym. mukaan niin 8 "purkista" mutustelee. Jos pelkästään lisäravinteet mitä tällä hetkellä syö niin viidestä eri purkista viskelen ruuan sekaan. 

Tiivisettynä Rami ruokinta näyttää tältä

AAMU:

1 litra condicion mysliä
2,5 dl kauraa
1 mitta biomagia
½ mittaa c-vitamiinia

-  VAPAA HEINÄ -

ILTA:

1 litra condicion mysliä
2,5 dl kauraa
1 mitta vahva-E
1 mitta MSM
30 ml hoof aid biotiinia
½ litraa "yrttejä" liotettuna n. litraan vettä

1 kommentti:

  1. Hyvät perustelut monelle purkille! ;) Mäkin tykkäsin marshtallin rehuista, mut Ware oli allerginen niille :( Vaihdoin sitten takas top lineen..

    VastaaPoista