torstai 14. maaliskuuta 2013

hyvää vapaapäivää vaan! not...



Vapaapäivä ah ihana ajatus? Nukun rauhassa, heräilen jonka jälkeen koomailen kotona ja lähden käyttämään koiran lenkillä. Ei nyt mennyt niinku elokuvissa.

Puhelin soi n. 7:40, tallilla oleva lomittaja soittaa. Ramilla on silmät turvoksissa, toinen silmä on muurautunut umpeen, epäilee allergista reaktiota. Pomppaan sohvalta ylös kertomaan äidille tilanteen jonka jälkeen pyörin kotona ilman päämäärää. Käyn lenkillä ja pian sen jälkeen tallikaveri kurvaa pihaan ja lähdetään tallille.

Avaan tallin oven ja sisältä kuuluu hirnumista ja kävelen karsinalle. Hevosen koko pää on aivan turvoksissa ja molemmat silmät ovat lähes kiinni. Otan loimen pois ja alta paljastuu rynnäs joka on täynnä pattia, kaula sekä kylki. Mittaan lämmön 38,2 (norm. 37,2). Rami on viimeisen päälle hermostunut, yrittää lähteä karsinasta koko ajan ja ei tee muuta kuin pyörii pääosin ympyrää karsinassa. Ensiksi soitto äidille jonka jälkeen eläinlääkärille. Onneksi eläinlääkäri oli muutenkin tulossa tallille rokottamaan yhden hevosen ja arvio tuli että puolisentoista tuntia tai jopa kaksi tuntia. Puhelimessa epäilivät allergista reaktiota. Lähden etsimään kärpäshuppua Ramille ja löydänkin pienen soiton jälkeen tallin omistajalle ja laitan sen Ramille päähän.

Tunnin päästä soitosta eläinlääkäri sekä kolme opiskelijaa saapuvat. Helpottunut oloko? Rami käyttäytyi super hienosti vaikka kutisi ja olikin tukala olo ja vaikka karsinassa oli neljä ihmistä jotka tutkivat. Yrittivät silmiäkin katsoa, mutta sen verran oli luomet turvoksissa ettei ollut mitään toivoa asiasta. Eläinlääkäri kyseli onko ruokinta mitenkään muuttunut muutaman päivän aikana, ei ole. Rami saa kortisoni piikin ja jäi sisälle pipo päässä karsinaan lepäämään. Hoito-ohjeeksi saatiin lepoa ja nyt tiputetaan ruoka hetkeksi pois (paitsi heinä), viikonloppuna saa kävelyttää mutta huomisen on varmaan vielä karsinassa ihan varmuuden vuoksi.


Ramilla on halipula, nuolee kättä ja kihnuttaa ylähuulella takkia ja on muutenkin lähellä jos olen karsinan luona. Mamman luo turvaan tottakai kun on hätä! Käytiin tallikaverin kanssa ajamassa hänen hevonen ja Rami jäi sisälle ilman loimea niin olo helpottuu lisää. Vasta ennen kuin lähdettiin pois niin viskasin takin niskaan ja kärräsin heinää eteen.

Sitten ruoka syyniin, mikä on aiheuttaja? Mysliä on syönyt aikaiseminkin eikä silloin ollut mitään, heinässä ei ole mitään outoa kun katsasteltiin paalit läpi, yrttejä on syönyt jo pitkään ja niistä ei ole koskaan tullut eli nyt kallistutaan lisäravinteisiin. Nyt siis Rami ei saa mitään ylimääräistä ja sitten kun voin mysliä antaa niin annan vähän, mutta kaikki muu saa jäädä nyt pois paitsi MSM.

Aamulla oli kuulemma vain yrittänyt karsinasta pihalle ja oli yön aikana jo alkanut hinkkaamaan itseään seinää vasten kun loimivyöt olivat auki ja lomittaja meinannut saada niitä kiinni kun Rami hermoili karsinassa. Toisessa karsinassa oli mennyt piehtaroimaan n. 10 kertaa eli kutina on ollut ainakin kova! Turvotus vain lisääntyi koko ajan ja aamulla oli vain silmät turvoksissa, mutta jäi sisälle silloin suosiolla.

Nyt voisi vihdoinkin syödä aamupalan! Eipä tullut aamulla syötyä tuskin olisi mennyt edes mikään alas. Ajan myöhemmin Ramia katsomaan miltä näyttää ja jos lähtee pahenemaan niin soitto eläinlääkärille. Isä lähti tankkaamaan aikaisemmin vetoautoa jos tuleekin lähtö klinikalle ja oli valmis tuomaan kopin tallille. Huomenna ajan aamusta tallille katsastelemaan Ramin vointia ja heti töiden jälkeen. Toivottavasti menisi tällä ohi?

6 kommenttia:

  1. No voi Rami :(! Toivottavasti selviää mistä tuo nyt tuli niin voi sit toivonmukaa vältellä sitä aiheuttajaa. Mut eihän sitä tiiä jos tuli ja lähtee vaan mystisesti.... :O

    VastaaPoista
  2. toivotaan! toivottavasti helpottanu ku oon just lähössä tallille kattomaa.

    VastaaPoista
  3. Mun ex-heppa sairastui Marstallin rehusta =( Rivi-infektio pitkin kroppaa, kun maksa ei pystyny suodattamaan myrkkyjä. Onneks löysivät pian syyn ja on nyt parempaan päin!

    Tsemppiä!!!

    VastaaPoista
  4. Meillä tuli kans Marshtallin rehusta allerginen reaktio, kesti sitä n.3 kk ja sit yhtäkkiä poksahti täyteen patteja.

    VastaaPoista
  5. Outi hui :/

    Sara okei. Meil on syöny marstallin rehuja parisen vuotta suunnillee ja nyt ekaa kertaa vast tuli tämmöne reagointi. Kolmee eri sapuskaa syöttäny täst sarjast eli vitoa, westerniä ja nyt tätä.

    VastaaPoista