perjantai 20. tammikuuta 2012

Irtojuoksutus

Tänään päätettiin tallikaverin kanssa irtojuoksuttaa pojat niin saavat vähän itse availla paikkoja. Vauhtia löytyi ja Ramikin irrotteli kunnolla, lennätti persausta oikein kunnolla jonka jälkeen riekkui.
Tallissa käytös oli samanalainen kuin aikaisemminkin ja tänään kävi jo kiinni asti. Nappasi takista kiinni kun koskin mahaa ja varsinkin kun menen suoraan selässä olevan kipukohdan alapuolelle eli munuaisten lähettyville. Siitä alkoikin keskustelumme että JOS Ramilla on taas munuaisissa jotain, kipeytyy selkä ja tottakai tulee siitä mm. mahakin kipeäksi. Ja kun maha ym. ovat kipeitä stressaa hevonenkin sitä kun maha on kipeä ja JOS Ramilla on lisäksi mahahaava on maha ainakin kipeä. Siitä alkaa pirunmoinen kierre ja siitä ei pääse eroon ellei tee jotain. Joten maanantaina lähden bongailemaan magnesiamaitoa ja syötän kuurin sitä ja tiistaina on akupunktiopäivä jos sillä saataisi aktivoitua sisäelimiä ja jännitystä pois selästä. Jos lukko pysyy selässä soittelen kiropraktikolle aikaa.

Eli pieni selostus niille jotka eivät ole lukenet blogia pitkään. Kun käytin Ramin ensimmäistä kertaa Haapasella Hyvinkään hevossairaalassa hoidossa toukokuussa 2011 saatiin jo pian selville, että Ramilla eivät munuaiset toimi kunnolla. Vaiva on ollut sillä jo pitkään ja munuaisia pystytään tukemaan mm. yrteillä ja pitämällä hevonen lämpimänä. Munuaisten vajaatoiminta vaikuttaa todella paljon hevosiin mm. selkä kipeytyy (varsinkin ristiselkä) ja ristiselkä heijastaa taas eteenpäin ongelmaa ja siinä on soppa keitettynä. Lisäksi munuaisten vajaatoiminta vaikuttaa hevosen mieleen. Kesäisin Rami ei säiky mitään, mutta heti kun tulee kylmää ja kosteaa niin muuttuu aremmaksi ja säikkyy pieniäkin asioita.
Kesällä ei tätä ongelmaa ilmene, mutta yleensä syksyllä tai viimeistään talvella ongelma palaa kiusaksemme. Rami kun on ollut saikuilla syksyllä tai talvella ei selkäongelmaa ole havaittu kunnes 2009 Ramille tuli selkä kipeäki, mutta päätyi sitten saikulle onnettomuuden takia. Viime talvi oli ensimmäinen kun pystyin liikuttamaan Ramia säännöllisesti, mutta syksyllä hevonen taas muuttui ja alkoi viemään niin kentällä kuin maastossa ja pukitteli. Talvi meni samaa rataa ja sen takia kävin vain kävelemässä maastossa tai juoksutin.  Hieroja kävi viikottain ja totesi että ei pysty tekemään syvälle jumille mitään. Lopulta kun Ismo palasi sairaslomalta soitin ajan ja pääsimme heti ensimmäisten joukossa hoitoon. Sen jälkeen kävimme viikon päästä uudestaan, seuraavaksi 6 viikon päästä ja syksyllä kerran. Sen takia käyn Ramin selän läpi päivittäin, venyttelen liikutukse jälkeen sekä tarkkailen myös jalkoja (onko turvotusta, lepuuttaako toista takajalkaa todella paljon ym.)


1 kommentti:

  1. Moi! Googlailin hevosten munaisongelmista tietoa ja päädyin blogiisi. Miten teillä on muuten hoidettu munaisongelmia? Vain lämmöllä vai onko sinulla jotain muita neuvoja? Onko sinulle osattu kertoa, että mistä munuaisten toiminnan häiriö voisi johtua?
    Kiitti jos viitsit vastailla :)

    VastaaPoista