sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Tänään tehtiin historiaa [ erikoispostaus ]

Ja sitä todellakin tehtiin tänään Pontuksen kanssa luonnetestissä!

Taistelu
Näyttelyn tähtenä koira loistaa parhaimmillaankin vain muutamana päivänä vuodessa, sen sijaan elämme sen ja sen luonteen kanssa 365 päivää vuodessa koko sen elämän ajan. Luonne on periytyvä ominaisuus, joskaan kasvatuksen ja kasvuympäristön vaikutusta siihen ei pidä unohtaa.
Testitulos on koiran saama kokonaispistemäärä. Testin loppupistemäärä ei käytännössä kerro paljoakaan itse koirasta, vaan tulos on luettava eri osa-alueiden arvosanoista. Luonnetestitulos on läpileikkaus koiran luonnekuvasta ja koulutettavuudesta. Testi kertoo onko koira varmaluonteinen vai

hermostunut, rohkea vai ujo, vilkas vai välinpitämätön, ystävällinen vai vihainen.

Testin maksimipistemäärä: 300 pistettä – ei suinkaan ole ihanne kaikille roduille. Ns. seurakoirille testin optimiarvot (suuri taisteluhalu, vilkas temperamentti, kohtuullinen terävyys jne.) eivät kuulu, eikä niitä tule toivoakaan. Suurin osa koirista saa 100 – 250 p. Chowien pistemäärät ovat vaihdelleet välillä -24p. / +171 p.
Kun ilmoitin Pontuksen luonnetestiin kuului langan päästä että ohhoh johan on harvinaista! Jännityksellä jäin odottomaan minkälainen testi on ja mitkä tulokset Pontus saa. Luonteeltaan on kaukana rodunomaisesta luonteesta mikä on iso plussa. Joten tänä aamuna ajelin Tuusulaan kasvattajani kanssa kera kolmen koiran mistä kaksi oli siis testissä.
"No mikäs se TUO on ??"
Pontuksen vuoro oli yhdentoista jälkeen. Ensiksi kokeiltiin miten koira päästää luokseen - no Pontuksen omaisesti eli häntä heiluen nojailemaan ja hakemaan rapsutuksia. Sitten oli "taistelu" osio missä kokeiltiin suostuuko koira leikkimään tuomarin kanssa. Sinikielet vähät välittävät kyseisestä kohdasta, mutta Pontus tarrasi lopulta keppiin ja riuhtoi oikein kunnolla. Tuomari nauroikin että ohhoh eipä ole koskaan tätäkään käynyt! 
Seuraavaksi oli kelkka osio eli meitä kohti vedettiin kelkkaa missä oli "hahmo" kyydissä ja katsottiin miten koira reagoi. Pontus kiinnitti huomion, mutta ei noteeranut muuten koko asiaa kunnes kelkka oli aivan lähellä ja sitten läks! Pienen maanittelun jälkeen Pontus uskaltautui katsomaan tätä kammotusta. Vielä piti kävellä kauemmas jonka jälkeen kävellä kelkan ohi katsoen miten reagoi. Hyvin meni tämäkin osio siis.
"et voi olla tosissasi? Eihän toi nyt oo mikään tosijuttu hei"
Sitten oli hyökkäys osio eli yksi avustaja vai oliko tuomari tuli meidän eteemme seinän takaa uhaten minua. Piti kovaa ääntä sekä huitoi millälie kepillä. Pontus hivuttautui eteeni ja seurasi hyökkääjää koko ajan aivan hiljaa tuijottaen. Vasta siinä vaiheessa kun hyökkäys oli ohi ihan pieni murahdus, Muuten heilutettiin häntää tämänkin jälkeen, ihan mahdoton!
Öm seuraavaksi kokeiltiin miten koira reagoi siihen kun sen edestä nostetaan nopeasti ilmaan kahiseva haalari. Eli kävelimme maassa olevaa haalaria kohti ja aivan koiran edessä se kiskaistiin ylös. Pieni perääntyminen ja käännyttiin ympäri. Sitten piti kävellä haalarin takaa tynnyrin ja lautojen välistä. Kun oltiin päästy jonkun matkaa eteenpäin tynnyri tiputettiin alas ja katsottiin miten koira reagoi. Havahtui tietty mutta ei saanut mitään slaagia. Ja heti mentiin katsomaan että jaa tämmöinen.
Pimeä huone - pimeä kontti siis kera esteradan. Menin itse konttiin, kutsuin Pontusta vielä ovella jonka jälkeen avustaja ohjeisti minut aivan kontin nurkkaan istumaan. Pimeässä huoneessa on tarkoitus, että koira etsii omistajansa. Pontus lähti kyllä etsimään, mutta siinä vaiheessa kun se oli ihan lähellä minua, tutki pöydän alta onko siellä mitään kääntyi ympäri ja jatkoi etsimistä. 
"no hoh hoh vielä yksi pöpi lisää! Ette oo edelleenkää tosissanne"
Toiseksi viimeinen osio oli taas puolustus kohta missä katsottiin miten koira puolustaa itseään kun se on kytketty seinään. Pontuksen mielipide asiasta että ette ole tosissanne? Tätä osiota en itse nähnyt kun olin nurkan takana piilossa. Kun uhkaava tilanne loppuu koiran pitää päästää hyökkääjä luokseen kun hän puhuu ystävällisesti
Viimeinen osio on laukauspelottomuus. Tämä oli Pontukselle aivan leikkiä melkein. Kaksi laukasta 9 mm pistoolilla ja koiran pitää säilyttää toimintakykynsä. Pontus reagoi kuuntelemalla, mutta ei ottanut mitään paniikkia vaan jatkoi matkaa tyytyväisenä.
Tuloksena on siis se, että Pontus kiskoi ennätyspisteet oman rotunsa kohdalla! Rodun pisteet ovat vaihdelleet -24 - +171 pisteeseen, mutta Pontus sai tänään huikeat +206 pistettä!! Pistemäärä on todella kova ihan minkä tahansa rodun kohdalla, mutta oman rotumme kohdalla vedettiin ennätys ja voi olla että sitä on vaikea pistää paremmaksi. Eilisen tuloksia katsellessa parhaat pisteet olivat +174 ja tämän päivän lopuista pisteistä ei ole tietoa. Silloin kun lähdettiin kotiin parhaat Pontuksen jälkeen olivat +172 pistettä.
Tuomarit kehuivat Pontuksen maasta taivaisiin. Nauroivat että ettei vaan olisi jotain muutakin rotua kun on niin epätyypillinen. Pontuksen kasvatusympäristö on ollut iso osa minkä takia Pontus on esimerkiksi täysin laukausvarma koira. Se on tottunut esimerkiksi paukkeesen jo 8 viikkoisesta lähtien. Kasvattaja oli haljeta ylpeydestä tuloksen kuultuamme ja kyllä itsekin olin onnellinen. Viimeiseksi kommentiksi tuomarit sanoivat että tällä koiralla ehdottomasti pentuja! Näin hyväluontoista on vaikea löytää. 
Hauska kokemus ja suosittelen kyllä teille jotka omistatte koiran! Testi on toisaalta jopa todella hauska. Meillä on vielä tavoitteena käydä karhukokeessa, kunhan sellainen löydetään.
En siis tarjoillut teille tänään hevospostausta enkä lupaamani videoita radoista. Koneen akku on aivan finaalissa ja vielä pitäisi laittaa kasvattajalle kuvia tämän päivän suorituksista. Joten yritän huomenna julkaista toisen erikoispostauksen yhteydessä videot. Huomiseen!

2 kommenttia:

  1. Voiko ihan minkä tahansa rotusen koiran ilmottaa? Tarviiko siis olla palveluskoira?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tarvi olla palveluskoira eli ihan seurakoiriakn voi ilmottaa ellei testiä ole rajattu. :) paikat vaan menevät tosi nopeesti kun ottavat kerralla pienen määrän koiria

      Poista