torstai 18. syyskuuta 2014

nukkumatti klinikalla

Aika palata kuulumisten merkeissä, klinikka kuulumisten oikeastaan. Allekirjoittanut on ressannut koko viikon tätä päivää, mitä paljastuu ja mistä se ongelma ikinä löytyykään.

Rami on ollut kaksi päivää rasituksessa, ratsutuksessa tarkkaan ottaen senkin takia, että klinikalla näkyy sitten tämä epäpuhtaus tai oikeastaan ontuma. Ratsutukset ovat menneet itse asiassa hyvin, eilen Rami oli parempi kun tiistaina, videoin ratsastusta ja huomasin kyllä et nyt oikea takajalka oli ep.

Kävin aamulla hoitamassa aamutallin, hetken hengähdin kotona jonka jälkeen traileri kiinni, tallille ja pikaisesti tavarat koppiin, hevosen puunaus ja ruuna traileriin. Matkaan pääsin hyvissä ajoin ja poikkesin vielä hakemaan serkkuni kyytiin, kivempaa lähteä kaverin kanssa kuitenkin. Matka sujui rattoisasti ja perillä oliin 10:20 (ja aikahan siis oli 10:30). Eläinlääkäri oli toinen mikä piti olla ja olin kyllä oikeastaan tosi tyytyväinen, koska tämä eläinlääkäri on hoitanut Ramia niin kauan ja tietää historian varsin hyvin.

Rami otti klinikalla turhankin lunkisti! Ihan oikeesti hei jos hevonen kiskoo tirsoja käytävällä aina kun vaan kerkesi, ei jännittänyt yhtään vaan katseli joka paikkaa, hörisi vieraalle hevoselle mitä harvoin kuulee. 


Ensiksi eläinlääkäri kävi Ramin läpi, juostiin ja käveltiin pitkin käytävää, pyörittiin paikallaan ym. Tehtiin taivutuskokeet taakse, juostiin vähän lisää pitkin käytävää jonka jälkeen Rami sai juosta liinassa. Vasen takajalka, ontuu. Ensiksi puudutettiin siis vasemman takajalan kinner, odotettiin hetki jonka jälkeen juostiin käytävällä ja liinassa. Nyt liikkui puhtaasti mutta...... Ontuu oikeaa takajalkaa! Puudutettiin siis sitäkin vähän, odoteltiin ja juostiin lisää ja kävin myös ratsastamassa. Rami liikkui omaan perstuntumaan paremmin, mutta eläinlääkärin ilme oli vähän miettivä. Satula pidettiin selässä ja vielä jatkettiin puuduttelua. Nyt oli kohteena oikea takapolvi, odoteltiin ja mentiin heti ratsastamaan. Nyt eläinlääkäri oli tyytyväinen; Rami ei enään ontunut ja kiertoliike takajalasta loppui siihen paikkaan. Kuvausta sanoi että tehdään jos haluan, Kysyin nivelrikon tilanteesta ja eläinlääkäri selvitti että pientä muutosta vain pinnalla eli ei hätää. Huh helpotus! Ramilla siis niveltulehdusta kolmessa kohdassa ja ne piikitettiin.

"Diagnoosi: Mtj kinnernivel- ja otj takapolvitulehdus

Liike käynnissä normaali sekä suoralla että ympyrällä. Ravissa suoralla ontuu vtj 1/5 astetta; liinassa juoksuttaessa ontuu vtj. oikeaan kierrokseen 2/5 astetta ja vasempaan kierrokseen 1/5 astetta. Kiertää erityisesti otj. Reagoi kohtalaisesti vtj. koko jalan taivutukseen. Vtj. ontuma lievenee merkittävästi kintereen (alin pattirako) puudutuksella - hevonen alkaa ontua otj. Myös otj. ontuma liinassa häviää kintereen puudutuksellla, mutta ratsastaessa edelleen ontuu ja kiertää otj. Otj takapolven puudutuksen jälkeen ei enää kierrä eikä onnu otj.

Hoidot: Mtj kinnernivelten lääkitys kortisonilla; otj takapolven lääkitys kortisoni-Synocrom-yhdistelmällä."


Fiilis? Helpottunut! Ei ollut tuon pahempaa kuitenkaan vaikka pelkäsin mitä sieltä tulee vastaan. Lompakkokaa ei tyhjentynyt niin paljoa mitä ajattelin, alle 300 eurolla selvittiin (mitä nyt hain sitten vähän nivelravinnetta ym). Rami on loppupäivän karsinassa ja seuraava viikko pelkästään kävellään jonka jälkeen palataan normaaliin arkeen. Kohta takaisin tallin suunnalle katsomaan ponia jonka jälkeen vielä tukkaa laittamaan. Adios!

4 kommenttia:

  1. Huh, hyvä ettei pahempaa! Paranemisia!

    VastaaPoista
  2. Mistä noin rentoi hevosii löytyy mitkä ei jänskää klinikalla? Omani jännittää ihan pirusti ja varsinki joku pistäminen on hankalaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha sen ku tietäs! Rami on niin paljon joutunu käymään klinikalla ja se menee aina yhtä innokkaasti sisälle. Pistäminenki sujuu Ramin kans helposti et aika hyvin antaa laittaa. :)

      Poista