torstai 24. heinäkuuta 2014

hyvä ruoka ja tuplasti parempi mieli [special]

Pitkästä aikaa vähän päivitystä meidän sapuskoista ruokintapostauksen merkeissä. Aivan pikainen ja ehkä mitätön katsastus, mutta pientä selvitystä asiaan. Voin jo ihan alkuunsa sanoa että toivottavasti en ole ainoa jonka eläimet syövät paremmin kuin itse omistaja!

En jaksa sen enempää paasata tästä ihan peruspohjasta eli laadukas heinä sekä raikas vesi. Sanotaan näin että kaikki tietävät tämän puolen, mutta raapaisu siihenkin. Hevosen perusruokintaan kuuluu tietty laadukas, puhdas heinä ja se, että sitä on tarjolla riittävästi. Itse suosin vapaata heinää varsinkin jos hevonen on paljon ulkona ja varsinkin talvella hevonen pitää itsensä lämpimänä syömällä. Tänä talvena huomasin kun tarjolla oli ihan superlaadukasta säilöheinää vapaasti saatavilla ei hevoset jatkuvasti seisseet paalin kimpussa, söivät hetken jonka jälkeen katosivat joko leikkimään tai muuten vain hengailemaan.
Kesällä sitten suosin 24/7 laitumella oloa, kesä on vain lyhyt hetki loppujen lopuksi ja edessä on pitkä säilö- tai kuivaheinä kausi.



Ja tietty raikas vesi mitä on jatkuvasti saatavilla! Talvella on oma operaatio saada pidettyä astiat sulina ellei ole lämmittäviä kuppeja mitkä maksavat hunajaa (himoitsen). Kesällä sitten pääsee huolehtimaan laitumien astioiden puhtaudesta varsinkin jos on helteitä! Astiat muuttuvat nopeasti limaisiksi joten silloin mieluummin vaihdan päivittäin veden ja tarjoilen hevoselle sitä raikasta vettä. Et itsekään joisi likaisesta lasista?

Käytän pääosin Racingin sekä Supreme Horse Caren tuotteita, koska olen todennut ne hyviksi. Jos tarvin jotakin ns. erikoistuotetta suosin eclipsen tuotteita siinä vaiheessa.

Mutta ihan oikeesti palataan asiaan. Ramin ruokinta on muuttunut viime postauksesta. Välissä syötin mm. racing selectediä, mutta hevosen alkaessa hoikistua treenauksen lisääntyessä ruunan syödettä about 4 litraa tulin siihen tulokseen et hei oikeesti. Aamuisin ei ehtinyt syömään kaikkea ruokaa ja iltaisin olisi tullut hirveä määrä kerralla.
Leikin sitten salapoliisia ja mietin mysliä millä saataisiin pidettyä lihasmassa ettei jätkä menetä sitä yhtään. Sitten löysinkin Dodson&Horrelin Build Up:in. Itken kyllä aina kun ostan säkin, hinta on 37 euroa ja 2 säkkiä menee kuussa tällä hetkellä. Rami on kesäisin varsinkin aikamoinen kun on lopettanut muiden myslien ja papanoiden syönnin kokonaan, tätä syödään ihan onnessaan ja kuppi nuollaan aivan puhtaaksi. Ennen jouduttiin heittämään aina ruokaa pois kun söi muutaman haukun ja se oli siinä. Olen todella tyytyväinen tähän rehuun.



Lisäksi innostuin Chian-siemenestä mitä syödään jo toista purkkia. Supreme Horse Carelta tuli 2 kg purkki, kokeilin tätä kun sain vinkki että Chia on hyvää ja tuo pitkäkorva niin rakastaa sitä! Sekoitan Chian iltaruuan joukkoon ja saan samalla muutkin lisät sekoitettua hyvin.

Lisäksi Rami saa huonon kavionlaadun takia biotiinia, tällä hetkellä on menossa Black Horse Biotin, sitä ennen on syöty ainakin pari purkkia racingin biotiinia.
MSM on kuulunut pari-kolme vuotta meidän sapuskojen sekaan ja tällä hetkellä on racingin MSM menossa. Välillä olen syöttänyt Supremen Formula MSM:ää sekä ihan glukosamiinia mikä on suhteellisen hintavaa, mutta hyvää. Vähän omistajan lompakon paksuuden mukaan mennään tässäkin asiassa.
Magnesiumia Rami sai ennen päivittäin, mutta nykyään liikutuksen yhteydessä ja varsinkin jos on ollut jännittynyt niin sitten on tullut viskattua mitallinen. Supremen magnesiumi tällä hetkellä käytössä.



Treenien jälkeen varsinkin jos on hionnut viskaan tietty elektrolyyttiä, 1-3 mittaa ihan sen mukaan kuinka paljon on hionnut. Jos hikoaa kevyesti niin vajaa mitallinen, jos hikoaa reilusti läpimäräksi niin sitten kolme mittaa.

Kausittain tarjoan sitten B-vitamiinia, rautaa joko nesteenä tai jauheena, sinkki-kuparia sekä valkosipulia ja maitohappo on sitten jos tarvii. C-vitamiinia käytän esimerkiksi tulehdusten yhteydessä tai jos uskallan edes epäillä että esimerkiksi voi tulla tulehdus työnnän ruokaan ihan suosiolla pienen mitallisen ja pidän peukut pystyssä. Talvisin syödään A-D-E vitamiinia ja tuolla on edelleen iso purkki odottamassa seuraavaa talvea, yksi hevonen kun ei syö 6 kg purkkia talven aikana ja annan sanotaanko pienen määrän sitä.

Ja itse ohje näyttää tältä tällä hetkellä.

Aamu: 1 litra mysliä

Ilta: 1 litra mysliä
1½ mittaa biotiinia
1 mitta MSM
Vajaa 1 dl chiaa, reilusti vettä, sekoitetaan myslin joukkoon.

Tällä ruokinnalla näytetään tältä.
Loppuun vielä pikakuulumiset. Huh huomenna olisi tarkoitus mennä illalla valmennukseen jonka jälkeen Rami jää maanantaihin asti kotiin laiduntamaan ja päästään maastoilemaan. Ja jänskättää, enään muutama hassu viikko! ;)

2 kommenttia:

  1. Tulee jotenkin niin syntinen olo, sillä oma eläkehevoseni joka on kevyellä käytöllä saa vain 1,5 dl yrttiseosta (eli vuorokaudessa yhteensä 3dl) ja chiaa 0,5 dl (eli vuorokaudessa desin). Kaikki muut syöttää niin paljon hevosilleen, että tulee olo, että jotenkin laiminlyön hevostani :D
    Hyvät ruokinnat teillä, Rami on oikein lihaksikas ja kiiltäväturkkinen poika :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha voi ei eikai :D! Teilläkin kuulostaa kuitenkin kivalta ja jos toinen pärjää sillä niin hyvä :) tiedän paljo hevosia jotka syövät pelkkää kivennäistä ja heinää ;)

      Poista