lauantai 23. marraskuuta 2013

peli kovenee mä en saa tipahtaa

Viikko on kohta vierähtänyt liiankin nopeasti, ulkona on pimeää ja ei voi ilmojakaan aina kehua. Välillä on aivan mahtavaa ja sitten taas taivaalta tulee räntää. Oikeesti? Tulis nyt ees vähän pakkasta ja lumi päälle nii tykkäisin.
lunta kiitos ! 2009

Mitä meidän elämään kuuluu? Rami on liikkunut maanantaista lähtien tähän päivään ja huomiseksi lupasin jätkälle vapaan kun lähden kasvattajan kanssa katsomaan Pontuksen poikaa (:! Huisin jännää nähdä millainen karvapallo söpöliini vastassa on. Vaikka isukki ei itse ole ihan kunnossa - oltiin eilen kaksi tuntia eläinlääkärissä ja nyt poitsu käydään piikittämässä kolme kertaa viikon välein sekä saa kipulääkettä. Loistavaa eikös vaan? Reagoi polven painamiseen joten pitihän polvet kuvata sekä kuvattiin varmuuden vuoksi lonkka. Kipeästä polvesta ei löytynyt oikeastaan mitään hälyyttävää. Polvi on kerännyt nestettä ja kun se napsuu hölkätessä se jäi vaivaamaan. Jos napsuminen ei lopu näiden piikitysten jälkeen lähetän kuvat ristarit operoineelle lääkärille joka saa katsoa löytääkö hän niistä mitään. Tänään Pontus oli jo kuitenkin paljon parempi ja virkeämpi ja kävelee selkeästi paremmin.

Ramin liikkumiset ovat näyttäneet tältä tällä viikolla:

Maanantai - ohjasajo
Tiistai - ilman satulaa kentällä
Keskiviikko - juoksutus
Torstai - kävelyä kentällä
Perjantai - koulua
Lauantai - koulua

Rami selkeästi tykkäsi maanantaina ohjasajosta toinen niin into pinkeänä koko asiasta kun sai valjaat selkään. Mentiin vain hetki kun halusin vaan kokeilla miten ruuna toimii pitkän ajan jälkeen. Hyvin pystyi vääntämään kaikkea tuon kanssa, peruuteltiin, koottiin käyntiä todella paljon jonka jälkeen eteen jopa takaosakäännökset sujuivat jotenkin vaikka onhan se vaikeampaa kun ei saa annettua selästä apuja vaan pelaat ohjien ja äänen kanssa.

Muista päivistä ei ole mitään ihmeellisempää kerrottavaa, fiilikset kentällä menossa on menneet vuoristorataa, pääosin mennään kovaa alas kunnes tänään sain jonkunlaisen tuntuman taas ratsastukseen, tiesin tarkalleen mitä vaadin Ramilta ja kummastihan alkoi toimimaan. Kenttä on ollut raskas muutamina päivinä joten hevosen kannalta on ollut reilumpaa antaa käyntipätkiä aina hetken työskentelyn jälkeen. Rami sai uudet suitset, nyt mennään remonttiturpiksen kanssa ja ainakin tällä hetkellä oon ollut ihan tyytyväinen.

Tamman kanssa työskentelin tiistiana kentällä koulun merkeissä, hyvin toimi ja saatiin todella hyviä pätkiä ja oon tosi tyytyväinen. Tänään jouduin hyppäämään tammalla ja selkään mentiin pelonsekaisin tuntein. Kuitenkin ollaan hengissä, aluksi hyppäsin ristikkoa ja hain tuntumaa tammaan, sitten 60 cm okseria ja lopuksi en ees tiiä esteiden korkeutta, olisiko ollut 70 cm pysty jonka jälkeen kaareva linja okserille jonka takapuomi nostettiin 70 cm arviolta. Tamma hyppäsi mielettömän kivasti ja viimeisen hypyn jälkiin kuskia vietiin pari kierrosta laukassa. Onhan se aina jännää mennä hyppäämään "uudella" hevosella ja kun en ole todellakaan mikään esteihminen enään. Pitäsköhän ens vuonna yrittää oikeesti hypätä enemmän?

Lähiaikoina olisi tarkoitus pyytää hieroja katsomaan Rami läpi. Selkä on edelleen hyvässä kunnossa mikä on ihan positiivista, mutta hoidan sitä kuitenkin jatkuvasti vaikka se on nyt kunnossa. Muutenkin alan harkitsemaan vahvasti sitä että klippaan tuota otusta enemmän, tiivis pohjavilla ja hikoilee klippaamattomilta alueilta jo alkuraveissa. Pitää ottaa klipperi käteen ja ajella ponia vähän lisää. Siihen asti yritetään pärjätä.

6 kommenttia:

  1. Ei vitsi miten ihana toi eka kuva, pinkoo pinkoo ! :D Lunta kyllä tosiaan ootellaan jo kovasti täälläkin..........

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi kiitti! :D lunta ootellessa ees semmonen pieni kerros riittäis.

      Poista
  2. Hei! Eksyin blogiisi, kun googlettelin hevosen munuaisten vajaatoiminnasta tietoa. Mun hevosella on ollut vatsakipuja, jonka lisäksi ristiselkä on ollut jäykkä. Hevoselta on otettu hiekkakuvat ja vatsa on tähystetty viimeksi kesällä, eikä sillä ole ollut mitään. Mistä selvisi, että hevosellasi oli munuaisten vajaatoimintaa? Otettiinko siltä jotain kokeita tmv? Tiedätkö, mikä sitä aiheuttaa ja onko siihen muita hoitokeinoja kuin yrtit ja lämpimänä pitäminen? Olen todella kiitollinen jos pystyisit vastaamaan. Edes eläinlääkärit eivät osaa sanoa juuta eikä jaata hevoseni terveyden tilasta, vaikka kipeä se on selvästi :((

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka ! Meillä epäiltiin vahvasti munuaisten vajaatoimintaa koska hevosella on ollut mm. "pissaamisongelmia" kun ei pysty venyttämään itteään normaalisti ja ollut paljon lääkekuureja. Lisäksi nuo ristiselän ongelmat ja kylmä ristiselkä epäilyttivät selkää hoitanutta henkilöä. Viime kesänä pyysin klinikalla tutkimusta eli ihan verikokeella saa aika paljon selville. En muista jotku arvot olivat aavistuksen korkeammalla (????) mihin voi olla kolme syytä eli munuaisten vajaatoiminta, juomattomuus tai sitten se ettei hevonen ole pissannut. Eläinlääkärin kanssa sitten puhuttiin ja hän sulki meiltä pois sen vaihtoehdon ja epäili enemmänkin juomattomuutta. Muutenkin meiltä on selkäongelmat vähentyneet huomattavasti kun heitin ruokinnan uusiksi, panostin BOT verkkoloimeen ja muutin ratsastustyyliä. Loimitetaan hyvin ulos ja myös sisälle, ratsastaessa pidän ratsastusloimea tilanteen mukaan, löytyy fleecestä toppaloimeen eli ihan kelin mukaan mennään. Sitä en osaa sanoa mistä vajaatoiminta johtuu :/

      Sapuskan vaihdoin ja oon ollu tähän asti tyytyväinen. Lihasongelmallisilla hevosilla tärkkelys on pahasta. Esimerkiksi edellisessä rehussa oli 25 % tärkkelystä ja tämän hetkisessä 5 % ja hevosessa on iso ero, hierojaa ei tarvitse pyytää joka viikko hoitamaan selästä jäykkää hevosta vaan nyt riittää että hieroja käy vaan katsomassa hevosen läpi 1-2 kk välein eikä selkä ole enään mikään "ongelma". :D Aa apua saatkohan mitää selkoo mun selityksestä?

      Poista
    2. Kiitos paljon vastauksesta! Ja sain selkoa :) Melko samalta kuullostaa kuin oma hevoseni (tämäkin on ollut jatkuvasti lääkekuurilla). Eläinlääkärit eivät kylläkään toistaiseksi ole osanneet epäillä vaivojen liittyvän munuaisiin, mutta en kyllä keksi mihin muuhunkaan epämääräiset oireet voisivat liittyä.

      Poista
    3. Toivottvasti löytys joku syy tuohon sun hepan tilanteeseen. Hirveetä kun ei tiiä mikä on vaikka näkee et toinen on kipee :/ Paranemisia!

      Poista