sunnuntai 2. syyskuuta 2012

kouluilua ja virheitä


Väsymys tuppaa painamaan pitkien työpäivien jälkeen kun vielä ampaisee heti tallille katsomaan miten Rami voi. Torstaina meillä oli ihan maastakäsin päivä ja muutenkin pelkkää seurustelua ja hemmottelua.

Perjantaina kävin töiden jälkeen ostoksilla viereisessä hevostarvikeliikkeessä ja matkaan tarttui ylisöpö liila-pinkki riimu sekä ketjuotsapanta ja tuli taas hipelöityä cavallon suojia, kyllä mää ne vielä ostan Ramille. Tallille päästyäni pihalla oli koppi eli se tarkoitti sitä että kesämies Masa lähtee uuteen kotiin. Omistaja puhui minulle että ruuna lähtee lopetukseen kun sillä on niitä vaivoja jatkuvasti (krooninen mahahaava, takapää lähtee ratsastaessa alta ja jatkuvasti jotain kolhuja) mutta se myytiinkin uudelle omistajalle. No en ehtinyt kuin kaksi kertaa ratsastamaan ruunalla kun sillä oli jatkuvasti jotain (imppareita tai jotain muuta) enkä todellakaan liikuta kipeää hevosta joten omistajan kaveri kävi ratsastamassa sillä kolme kertaa ja salaa vielä lainasivat meidän koulupenkkiä mistä en todellakaan tykännyt. Olihan se mukava tulla tallille ja löytää läpimärkä nahkainen kouluvyö satulan päältä satulansuojan alta. Mutta ei siitä sen enempää.
Ramille oli sitten vapaa, mutta harjasin sen ja hemmottelin näin yleisesti jonka jälkeen Rami sai jäädä sisälle yöksi kun ruunalla alkoi sisäkausi kuun eka päivä. Putsasin siinä sitten opettajamme hevosen suitset kun hän tuli ratsastamasta ja höpöteltiin niitä näitä.

Lauantaina oli 4 tunnin työpäivä jonka jälkeen menin lunastamaan HIHS liput mulle ja kaverille niin päästään lauantain iltanäytökseen hengailemaan ja tuhlaamaan palkkaa ;) Lähdin siitä sitten tallille hurruuttelemaan ja manasin sään; hirveä tuuli ja vettä tihutti. Ei siinä mitään hevonen kuntoon ja kaverin seuraksi kentälle kouluilemaan. Tuuli oli aivan järkyttävä ja Ramikin halusi vaan kääntää persauksen tuulta päin. Tehtiin kuitenkin hetki hommia ja Rami oli ihan super ratsastaa vaikka välillä sinkosikin johonkin suuntaan kun metsässä kahahhti. Yritin saada tatsia harjotusraviinkin ja hetkittäin sain ja sitten homma levisi käsiin. Ratsastelujen jälkeen Rami sai piikkimaton selkään reiluksi puoleksi tunniksi ja ruuna nukahti käytävälle loppujen lopuksi.

Tänään äiti tuli mukaan tallille katsomaan Ramia pitkästä aikaa ja joutui samalla kuvaajan rooliin. Kouluiltiin tänäänki ja mentiin rennommin kuin eilen siis näin työskentelyn suhteen. Nyt kun sain videota niin näen myös kuinka paljon on tullut virheitä! Kiesus sentään; kädet hengaavat jotain omaansa tai oikeastaan ne menevät suoriksi alas ja kyynärkulma katoaa johonkin avaruuteen sen takia. Se on todellakin yksi uusimmista virheistä hyi hyi! Vasen ranne taas elää omaa elämäänsä vääntymällä alaspäin eli taidampa oikeasti sitoa joku päivä sen esteraipan tuohon ranteeseen :D! Hevonen tuppaa menemään vasemmassa kierroksessa banaanin malliseksi joka on ollut kyllä ongelmana pidemmän aikaa ja sitä ollaan valmentajan kanssa korjailtu. Kantapää nousee ylös varsinkin käynnissä huomasin tämän ongelman ja tuossa ravissa sisäkäsi muuttuu kovaksi joka onkin uusi ongelma. Ja edelleen pitäisi saada omaa istuntaa suoremmaksi. Kaverini kerkesi analysoimaan tämän menon ja hän kommentoi tietty ratsastustani mikä oli todella hyvä ja hän sanoikin tuosta sisäkäden kovuudesta. "sulla menee sisäkäsi tonne ulkokäden puolelle että ihan liian kova
. joo noi et ne tollee kääntyy on suht kanssa hämärää. ihme pakkotoimintoja oot kerenny kehitellä" (nuo siis kaverin kommentteja) Tänään olin tyytyväinen siihen että sain katseen pysymään suurimmaksi osaksi ylhäällä etten ihmetellyt sitä hevosen niskaa jatkuvasti, jippii! Lopuksi käytiin kahlaamassa altaassa jonka jälkeen talliin, jalkojen hoito, ruokkimen ja hevonen takaisin pihalle.
Onneksi päästään taas jatkamaan valmennuksissa niin valmentaja saa aina huomauttaa virheestä. Nyt kun on mennyt sen pari kuukautta ilman opetusta virheitä alkaa tulemaan ihan hirveästi ja varsinkin kun mulla ei oo mahollisuutta kuvaajaan niin en pysty analysoimaan itse sitä omaa menoa ja en huomaa niitä virheitä niin helposti selästä.
Huomenna saatte videon tämän päivän menosta kunhan saan sen ladattua youtubeen eli siihen asti hejdå!

8 kommenttia:

  1. Oon niin kade tosta teijän kalhauskanavasta, vai mikskä sitä voi sanoa? Ootko ajatellu tekeväs joskus ihan kunnon videopostauksen? :)

    VastaaPoista
  2. hih kannattaa olla ;) se on aika kiva ja varsinki tänä kesänä oli luksusta ku se ei kuivunu! Yleensä se on ollu ihan kuiva kiitos kuumien ja sateettomien kesien. Kyl oon aatellu tekeväni kunhan saan inspiksen :D

    VastaaPoista
  3. Harvinaisen pahalta tuntuu lukee nykyään sun blogias yleisesti kun kirjotellaa paskaa kaikkien nähtäville.

    VastaaPoista
  4. .. Ja jos et ite tiedä mistä masan vanhat vammat on kotosin ja miten ne sen elämää jatkos vaikuttaa, enkä nyt puhu niist imppareista.. Vaan siitä sen takapäästä joka on ep, kun on lihasköyhä takaa tarttee vaa lihaksia.. Ja mahahaava on niin yleinen asia hevosilla että se ei haittaa harrastekäyttöä. Jos viel jotain haukuttavaa ja vittuilemisen aihetta nii kiltti puhutaa kasvotusten.
    Enkä mie sitä teuraaks ois vieny silloin oli huono päivä enkä miettiny sanojani (just tullu sairaalast, kun pelkäsin pojan mahassani sairastuneen.. Kun oli heikot sydänäänet). Ymmärrät itse kun olet raskaana.
    Masan annoin pois, sillä se oli tällähetkellä mielestäni paras päätös asialle ja masan uusi omistaja on hyvin tietoinen sen hevosen ongelmista, nähnyt kaikki klinikka lausunnot yms. Joten ei oo sun ongelmasi enään? Ja hei eikös ramillakin ole vaikka mitä paskaa esiintyny missäkin?

    VastaaPoista
  5. Lihasköyhä hevonen ei onnu, jossain on vikaa jos ontuu.

    Mahahaavaset menee monttuun jos mahahaava uusii/on krooninen, ei tuu käyttöhevosia. nimim. oma meni jo.

    VastaaPoista
  6. ano2: kyl ramillaki on vaikka mitä vikaa mut mikään niistä ei haittaa sen käyttöä. Jos sillä olis joku sellanen vika mikä haittais sen elämistä niin päästäisin hevosen pois ehdottomasti. On noita kipeitä hevosia tullu nähtyä ihan riittävästi. Ja nii eihän se oo enään mun ongelma ja toivottavasti Masan uudet omistajat saa nauttia kivasta hevosesta koska olihan Masa muuten aivan ihastuttava kaviokas. toivon sulle kans kaikkee hyvää ja et loppu odotus sujuis hyvin.

    VastaaPoista
  7. Tässä lukaisin ensimmäistä kertaa blogiasi ja silmään pisti tuo Masa heppa.. Tiedän tapauksen ja kun luin tekstisi Masasta petyin pahasti! Miten kehtaat levittää paskapuheita ja pilata kyseisen hevosen maineen?!!En tiedä oletko edes nähnyt oikeasti kipeää hevosta tai nähnyt millainen on oikea imppari kun hevoselle sellainen tulee!! Opettele ensin tunnistamaan ja ottamaan selvää hevosen eri jalkasairauksista ja miten vanhat vammat vaikuttavat hevosen elämään koska on jalkavammoja jotka ovat pahoja ja edessä on hevosen lopetus mutta on myös vammoja jotka oireilee kerran eikä välttämättä häiritse hevosta enää sen loppuelämän aikana!!!

    VastaaPoista
  8. anonyymi: tarkoituksena ei todellakaan ollut pilata hevosen mainetta. Mikä tuossa oli paskapuhetta mielestäsi? Kuitenkin näin sitä hevosta päivittäin ja kiinnitin pieniinkin asioihin huomiota, hoidin sitä varsinkin kun sillä oli tuo imppari menin suoraan töistä tallille hoitamaan Masan ja jätin Ramin paljon vähemmälle kun halusin saada hevosen kuitenkin kuntoon. Se oli kuitenkin sen hetkinen tilanne ja nyt loppu aikana ruuna oli muuten hyvässä kunnossa mutta se alkuaika tuppasi olemaan tuota että vähän väliä oli jotain ei-toivottua mikä vaati enemmän hoitoa.

    Kyllä sitä paljon oppii kun on tekemisissä ravureiden kanssa ja tullut hoidettua erilaisia jalkavaivoja. Kipeän hevosen kyllä oon nähnyt riittävän monta kertaa ja kipeä sana oli masan kohdalla väärä.

    Ja kyllä oot oikeessa tuosta vanhoista jalkavaivoista että jotkut eivät oireile kun kerran ja eivät sen jälkeen tai sitten ovat sen verran pahoja että monttu kutsuu. Sitä en lähde kiistämään kun niinhän se asia vain on.

    Asia on loppuun käsitely, ent. omistajalta pyydetty anteeksi typerää tekstiä mitä ei todellakaan olisi pitänyt kirjoittaa.

    VastaaPoista