tiistai 14. elokuuta 2012

ratsastelua oikein urakalla

Nyt kun on aikaa ehdin vihdoinkin kirjoittamaan jopa ihmisten ajoissa. Nyt on tullut ratsastettua oikein urakalla useampi hevonen päivässä ja nyt voisi kirjoittaa pienen romaanin ennen kuin lähdetään kaverin kanssa taas lenkille.

Sunnuntaina ratsastin Ramin lisäksi kaksi tallin hevosta eli puokkitamman ja suokkitamman. Ensiksi menin tällä suomenhevosella ihan vain kouluilin kentällä ihan ookoo tuloksella. Mentiin vaan joku 45 minuuttia ja se riitti mainiosti kun sain hevosen toimimaan kohtuu hyvin. Kyseessä ei ole mikään helppo kaveri varsinkaan koulua mentäessä saa oikeasti tehdä töitä, saa vaatia mutta ei liikaa tai sitten peli on menetetty. Tehtiin paljon ravihommia ja laukka jätettiin aivan vähäiseksi. Hiki tuli kummallekin ja pesun kautta vein tamman ulos ja nappasin tämän puoliveritamman seuraavaksi ja kävin maastoilemassa. Sain aamulla tallin omistajalta viestin että kerkeisinkö maastoilemaan tammalla ja ainahan sitä aikaa löytyy. Kävimme vajaan tunnin maaston, laukkailimme ja ravailimme jonkun verran ja lopuksi kävimme kahlaamassa. Hoidin tamman pois ja kävin hakemassa vielä Ramin.
 Ramia tuli paapottua taas oikein kunnolla siinä kun laittelin ruunaa kuntoon. Heti tallin pihasta lähtiessä meille tuli pieniä erimielisyyksiä siitä mennäänkö roskiksen ohi vai ei. Niin ja se roskis on ollut samassa paikassa aina köh köh. Kentällä ei sitten ollut mitään ongelmaa. Siinä kun keräilin ohjia ja aloin työstämään käynnissä Rami pyöristyi hyvin alla, taipui ilman venkoiluja ja malttoi kuunnella mitä pyydän. Tänään saimme myös jo ottaa vähän ravia! Ensiksi Rami oli vähän kummissaan ai saanko muka ravata? Ravi oli oikein letkeää ja ruuna oli oikein tasainen edestä, asettui ilman ongelmia ja niin pois päin. Eli piikitys ja selän hoito ovat auttaneet todella paljon. Otin vielä vasemmalle ravia ja sen jälkeen käyntiin isojen kehujen saattelemana. Tallipäivä venähti kevyesti 6-7 tuntiseksi ja heti perään lähdin kaverin luo keskustaan ja käytiin koirien kanssa n. 40 minuutin lenkki.


Eilen menin vain Ramilla ja suokkineidillä ja molemmilla kentällä. Ensiksi menin Hertalla n. 45 minuuttia ja teimme paljon laukkatyöskentelyä ihan kivalla tuloksella jopa. Tamma kyttäsi ja säpsyi metsäpäätyjä ja ei suostunut menemään uralle joten tyydyin menemään ympyröillä kun tarkoitus oli mennä suoralla tänään enemmän. Alkuraveissa super hyvän tuntuinen, malttoi ravata rauhassa ja oli muutenkin sopivan herkkä. Laukassa sitten saatiin työskennellä ihan tosissaan että sain sen laukan rauhalliseksi ilman turhaa kaahausta ja asettumaan sisälle eikä ulos. Tein joitakin kertoja käynnistä nostoja ja pysähdyksestä onnistuneesti ja tamma nosti hirmu hyvin laukan aivan minimaalisesta avusta. Loppuraveissa iski sitten ketutus pieneen hevoseen ja vähän aikaa sain taistella taas omat avut läpi ja kun hevonen oli hyvä lopetettiin siihen ja mentiin kahlaamaan ja käveltiin baana ympäri. Tamma oli läpimärkä joten kunnon pesu, elektrolyyttiä ja takaisin pihalle. Taluttaessa tein vielä harjoituksia ja neiti oli oikein nätisti. Hieno tamma (:

Ramin kanssa mentiin kentälle ja taas sama roskapönttö keskustelu mennäänkö ohi vai ei ja kentällä kyttäsi samoja sivuja kuin Hertta. Käynnissä kuunteli muuten hyvin, pyöristyi ja tehtiin sitten ihan vain suoristamista vaikka itelle tuli fiilis et en osaa enään ees suoristaa hevosta! Kertasin miljoona kertaa pienessä pääkopassa miten pitää tehdä mutta ei. Puolitin sitten kentän ja joka kulmassa tein väistön ja sen jälkeen alkoi hevonenkin suoristumaan hiljaksiin. Ravia otin hiukan enemmän kuin eilen eli menin yhteensä jonku kolme kierrosta (jos sitäkään) ravia pienissä pätkissä. Käynnissä vielä työskentelyä jonka jälkeen vapaat ohjat ja loppukäynnit. 

Tänään sain kokea heti aamusta jo todella epämiellyttävän yllätyksen lenkillä. Tien laidassa pötkötti järkyttävän kokoinen kyy (olisiko 30-40 cm) ja Pontus sujahti sen ohitse takaa ja itse meinasin astua päälle kun kävelin ajatuksissani. Kyllä siinä pelästyi ja kiersin käärmeen todella kaukaa. Onneksi Pontus ei huomannut eikä edes välittänyt siitä vaikka käännyttiin kattomaan. Onneksi oli kadonnut kun tultiin takaisin, hyi yöks.

Tallille menin joskus kolmen aikoihin ja hain heti Hertan sisälle ja tänään menimme maastoon vastapainoksi kahden päivän kentällä pyörimiselle. Tamma oli ihanan reipas (niinkuin aina) vaikkakin kyttäili hirveästi kun oli aikamoinen tuuli tänään. Kävimme saman lenkin minkä menin sunnuntaina toisella hevosella ja selvisimme varsin hyvin reissusta ja lopuksi kävimme kahlaamassa ja kävelimme baanan ympäri. Tallissa tuli sitten hemmoteltua tammaa ja kehuttua kuinka mukava se on oikeasti. Pesun ja jalkojen kylmäämisen jälkeen vein tamman ulos ja sen jälkeen pesin suojat harjan ja mäntysuovan voimin.

Hertta

Ramille en tehnyt tänään mitään ihan jo tämän säänkin takia. Taluttaessa ruuna pöllöili omiaan eli säpsyi ja oli sitä mieltä, että joku käy ihan varmasti pienen hevosen kimppuun! Vein Ramin tänään takaisin laumaan ja lauma otti vanhan kaverin hyvin vastaan vaikka ensiksi kingin piti varmistaa onko kyseessä tamma vai ruuna ;) Ehdin putsaamaan kummankin hevosen suitset, laitoin Ramin poppoon iltaruuat valmiiksi ja ehdin toki höpöttelemään pienen tovin tallin omistajan kanssa ja hän tarjosi Herttaa valmennuksiin jos haluan. Tottakai se sopii kun saa hevosen lainaan ja tekisi hyvää tammallekin päästä kunnolla töihin ja varmasti saataisiin ongelmakohdat selvitettyä.


Huomenna käyn Ramin selässä varmaan vain pyöritään hetki kentällä jonka jälkeen voisin kuvailla valmennuksia ja huoltaa varusteita siinä ohessa. Torstaina lähdetään Pontuksen kanssa aamusta liikenteeseen eli ajetaan kymmeneksi Keravalle kasvattajan luo ja siitä ajetaan sitten Porvooseen yhdessä silmätarkastukseen. Kasvattaja nauroikin että hän saa jännittää siinä vieressä kun tulokset tulee. Nyt vaan toivotaan, että Pontuksella olisi terveet silmät tai ei ainakaan olisi mitään periytyviä sairauksia.

2 kommenttia:

  1. Mihin tuutte Porvooseen tarkistutttamaan Pontuksen silmät? ;)

    VastaaPoista
  2. porvoon eläinlääkäriasemalle (: mitään käryä ees missä se on.

    VastaaPoista