perjantai 13. huhtikuuta 2012

! warning ! hehkutusta

Oijoi tämä kirjoittaja on edelleen täpinöissään eilisestä valmennuksesta jota en jaksanut eilen kirjoittaa. Väsytti niin paljon kun olin ensin kasvattajan luona noin kolme ja puoli tuntia ja sinä aikana käytiin koirapuistossa sekä syömässä kiinalaisessa ja pyörähdettiin kirppiksellä. Kehui paljon Pontusta ja haaveilee, että jos Pontuksella ei ole silmissä mitään niin saisi Pontuksesta tyttären itselleen. Yksi kasvattaja on kuulemma jo kysellyt Pontuksen perään että milloin sillä tarkastetaan silmät ja jos pääsisi käyttämään nartullaan poitsua. Meillä on kuitenkin diili kasvattajan kanssa eli jos käy hyvin eli Pontuksella on terveet silmät niin tulee jalostuskäyttöön, mutta kaikki kyselyt menevät kasvattajan kautta ja minä teen sitten lopullisen päätöksen. Reilu diili? Vein Pontuksen kotiin ja lähdin sitten tallin suuntaan jopa hyvissä ajoin eikä tullut kiirettä!

Heti alkuunsa itkuvalitus kun ei ollu kuvaajaa tällä kertaa! Valmennus meni enemmän kuin hyvin ja olisi ollut kiva nähdä videolta miltä se meno oikeasti näytti, koska fiilis oli ihan katossa ja hevonen teki parhaansa ja sai positiivista palautetta. Toivottavasti jaksatte lukea pitkän selostuksen :D

Mentiin joskus kuuden jälkeen selkään ja mentiin sitten kävelemään jo kentälle opettajani ja kaverini kanssa. Ramin kanssa kävelin aika pitkään ihan pitkin ohjin ja tunnustelin vähän miten reagoi apuihin ym. Rami oli mukavan rennon tuntuinen, vastasi pieniin apuihin hyvin ja lähdin sitten keräilemään ohjia hiljaksiin ja ihan aluksi tein vähän voltteja ja vaihtelin asetuksia suoralla uralla ja suoristelin tottakai. Jossakin vaiheessa sitten tehtiin väistöjä molempiin suuntiin jopa onnistuen vaikeammassakin suunnassa. Otin yhden lyhyen siirtymisen raviin testiksi ja melkein heti käytiin.

Valmentajan saapuessa sitten taas pikaiset kuulumiset ja kerroin myös mitä olen nyt Ramin kanssa tehnyt mm. harjoitellut kuukausi sitten annettuja kotiläksyjä ahkerasti. Aloitettiin sitten ensimmäisellä tehtävällä eli tätä samaa mitä ollaan tehty Ramin kanssa eli asetusta sisään ja ulos suoralla uralla molemmissa suunnissa eli ensin vasemmassa kierroksessa sitten oikeassa ja asetusta vaihtaessa ensin suoristus. Piakkoin alettiin ravailemaan samaa tehtävää ja Rami tuntui jo heti alusta asti aivan mielettömän hyvältä alla. Fiilis tosiaan nousi kattoon heti vaikka oma ratsastus vähän hävettää kun en pystynyt keventämään kunnolla vaan se oli oikeasti sellasta sähläystä omalta osalta!
Jatkettiin siinä jossakin vaiheessa toisella harjoituksella tai oikeastaan tuli lisäksi päädyssä nostot ja ympyrän ratsastus laukassa ja nostossa hevonen piti asettaa hiukan ulos. Tehtiin Ramin kanssa pelkkiä siirtymiä ja nostot onnistuivat aika kivasti vaikka laukan jälkeinen ravi oli hätäistä ja hetki selättömänä juoksemista kunnes saatiin taas homma haltuun ja jatkettiin pitkä sivu harjoitusravissa ja sitten lyhyellä sivulla uusi nosto.
Suunnan vaihdon jälkeen sama tehtävä vasempaan kierrokseen tosin tässä kierroksessa asetin Ramin sisälle. Vasen laukka on Ramille tosi vaikea ja no kyllä se laukka saatiin nostettua kunhan muistaa vielä nostossa tarvittaessa vähän maiskuttaa jos sitäkään. Mutta tässä kierroksessa raviin siirtyminen on helpompaa ja heti kun saa jalan kunnolla ympärille niin rauhoittuu eikä jää hakemaan sitä laukkaa. Otettiin joitakin nostoja jonka jälkeen jatkettiin ravityöskentelyllä.

Viimeisenä tehtävänä oli kulman ratsastamista. Eli puolitettiin kenttä ja hevonen asetettiin hiukan ulos ja ennen kulmaa noin 5-10 metriä vaihdettiin asetus sisälle ja kulman syvimmässä kohdassa suoristus ja kun kulmasta selvittiin taas asetus ulos. Meille tehtävä tuotti vaikeuksia kun Rami oli tättärää laukkojen jälkeen. Muuttui edestä vahvaksi ja vähän väliä sai pidätellä kun olisi vaan halunnut mennä ja valmentaja siihen jotakin en kyllä muista mitä kuulin sanat pandoran lipas ja jotakin perään. Mutta enemmänkin huvitti Ramin menohalut kun olisi pitänyt laukata ja tyhmät ihmiset ei tajunnu sitä! Lopulta Raminkin alkoi vähän kuuntelemaan, mutta huomasi kyllä miten väsynyt ruuna olikaan. Alkoi painamaan ohjalle ja ei jaksanut enään kantaa itseään ja alkoi olemaan vähän kompura kampura. Lopuksi tehtiin myös pari käynti-ravi siirtymistä ja kun Rami tuntui hyvältä niin loppukäynnit. Loppukäynneiksi hyppäsin alas selästä taluttamaan kun koen sen reilummaksi taluttaa kun toinen on tehnyt rankasti töitä ja ollut vielä niin super kiva! Ja omat reidet kaipasivat myös jo kävelyä ;)

Kommenttina saatiin mm. että hevonen on mennyt kilometrin eteenpäin viime kerrasta! Kotiläksyt on tehty hyvin ja se muutenkin Rami oli paljon parempi kun viimeksi. Kehittymistä on tapahtunut pienessä ajassa positiiviseen suuntaan. Kyllä siinä tuli itsellekin loisto fiilis et sittenkin oon onnistunu jossakin oikeesti. Saatiin myös uusia kotiläksyjä eli jatketaan samoilla harjoituksilla ja nyt myös laukkaa kehiin. Nyt ei ollakaan kolmeen viikkoon laukattu vaan ollaan enemmän panostettu käynti- ja ravityöskentelyyn.

Tänään Ramilla olikin sitten irtojuoksutuspäivä niin sai vähän avata itse jumissa olevia paikkoja. Ensiksi piti toki käydä piehtaroimassa ihanassa kosteassa hiekassa.Tarhakaveri tuli myös irtojuoksutettavaksi tai sovittiin näin, että tänään juoksutetaan ja pojjilla oli virtaa! Laukkasivat pitkin kenttää ja Ramikin viskeli ahteriaan komiasti ilmaan ja välillä muutenkin loikki miten sattui ja välillä vähän keulittiinkin. Meinasin ottaa järkkärin mukaan, mutta sateen takia jätin kotiin ja pokkarissa ei ollut muistikorttia! Juoksivat hikeen asti ja lopulta Ramikin käveli luokse ja taluteltiin jonkun aikaa ja venyteltiin vähän ja lisäksi treenattiin väistöjä molempiin suuntiin. Suihkun kautta karsinaan ja pestiin sitten tallikaverin kanssa suojia ja putsasin vähän suitsia siinä ohessa.

Huomenna on Ramilla ansaittu vapaapäivä! Käyn kuitenkin tallilla ja ajattelin vähän pientä lihashuoltoa Ramille sen verran mitä osaan. Eli hieron sisäreidet läpi kun niistä löytyy kireyttä (aika yleinen "vaiva" (ex)ravureilla) ja sen takia Rami kiukutteleekin ja kireyttä aiheuttaa vielä takajalan kierto, käyn ojentajat läpi sekä kaulassa olevia jännitteitä olisi tarkoitus saada pois ja samalla käyn lavat läpi kuinka tukossa ne ovat sekä perus selkähoito.

2 kommenttia:

  1. Se euforian tunne on mahtava kun huomaa että hevonen toimii ja kehittyy. Itsekkin olen Raidan myötä huomannut etten varmaan koskaan halua itselleni täysin "valmista" hevosta. Kun sain itse opettaa Raidalle esim. pohkeenväistön, huomasin että se tuntui mahtavalta. Ihan kuin se olisi oppinut piaffin. :D Niin makee fiilinki tuli sen jälkeen.

    VastaaPoista
  2. siis se on niin hieno tunne (: mulla on kans tuo sama et en haluu ns. valmista hevosta ei vaan sovi mulle. Tykkään opettaa asioita alusta lähtien ite ja sitte on kiva nähdä se oman työn jälki ja sitä voi fiilistellä vaikka kuinka paljo! :D

    VastaaPoista