sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

turvaliivi - hyöty vai haitta?

Aloin tässä hetki sitten miettimään turvaliivejä ja niiden käytöstä. Käytän itse aina hypätessä tai jos menen puomeja niin turvaliiviä ihan suosiolla enkä koe sitä mitenkään "nolona" asiana vaikka on monia joiden mielestä on oikein noloa käyttää turvaliiviä. Miksi? Koen sen kuitenkin ehkäisevän jos tippuu puomin päälle tai osuu tolppaan, mutta eihän se toki suojaa käsiä ja jalkoja eikä päätä, mutta päätä vartenhan on kypärä. Mutta se suojaa kuitenkin mm kylkiluita, selkärankaa ja solisluita. Jos en olisi käyttänyt hypätessä turvaliiviä olisi varmasti pari kertaa solisluu murtunu sekä pari kylkiluuta. Sileällä ratsastaessa en käytä koskaan turvaliiviä enkä yleensä maastossakaan vaikka silloinkin voi aivan hyvin tippua. Kuitenkaan varusteet eivät ole aivan "idioottivarmoja".

Netissä lukiessa löytyy kommentteja turvaliiveistä ja miksei niitä käytetä eri syiden takia "ne on ahistavia/tulee kuuma, ei niillä pysty ratsastamaan koska ne on jäykkiä ja ne on ihan turhia, on noloo pitää turvaliiviä".

Toki varsinkin kesällä meinaa paahtua turvaliivissä, mutta mieluummin paahdun kun olen pitkään ratsastamatta sen takia kun vaikka se solisluu murtuu. Se on pieni asia kiskaista liivi päälle kun miettii kuinka paljon se ehkäisee vammojen suhteen.

Jäykkiä no osa on kyllä todella jäykkiä. Ensimmäinen liivini oli niin jäykkä, että oli pakko pitää se auki kun meni selkään tai tuli alas. Mutta se oli todella hyvä liivi ja sillä olen tippunut monta kertaa kuitenkin olen aina pysynyt ehjänä. Koskaan kun ei voi ennustaa mitä tulee tapahtumaan. Tällä hetkellä omistan mukavamman liivin joka on todella hyvä päällä ja se on ollut nyt neljä vuotta enkä vaihtaisi sitä pois.

Nolous on aivan omasta pääkopasta lähtevä ajatus. Mikä tekee siitä noloa jos oikeasti haluaa suojata omaa kroppaansa. Kuitenkin se on jokaisen oma asia mitä varusteita käyttää ja mitä ei. Joku ei käytä kypärää ja joku toinen käyttää, joku käyttää aina turvavöitä autolla liikkuessa toinen ei sitten koskaan.

Kuitenkin sekin pitää muistaa, että hommaa oikean kokoisen turvaliivin. Liian pieni tai liian suuri turvaliivi on enemmänkin vaarallinen kuin sopivan kokoinen joka istuu hyvin. Onhan niillä myös hintaa, mutta edelleen maksan mielelläni sen hinnan. Mieluummin maksan ja käytän sitä kuin makaan sairaalassa puoliksi halvaantuneena sen takia jos sattuisin lentämään puomin päälle selälteni ilman liiviä. Sama on kypärän suhteen; käytän AINA kypärää enkä voisi kuvitellakaan ratsastavani ilman kypärää. Pari kertaa tullut tätä harrastettua omaa tyhmyyttään, mutta en todellakaan enään. Ajaessa käytän myös kypärää, paitsi on joitakin kertoja kun en viitsi iskeä kypärää päähän lippiksen sijaan. Kärryiltäkin voi pudota ja teloa itsensä.

Käytättekö Te rakkaat lukijat turvaliiviä koskaan? Miksi tai miksi ette, nyt saa kertoa enkä tuomitse ketään (:




9 kommenttia:

  1. En ole itse koskaan käyttänyt turvaliiviä ja olen muutenkin aika riskiratsastaja joka varmaan kostautuu pikku haaverina jossain kohtaa, mutta...minulla ei ole mitään niitä vastaankaan.

    Sen verran vain kuulin joskus, että jotkut ovat satuttaneet itsensä turvaliiviä käyttäessään, kun ovat pudonneet ja käsi on jäänyt maan ja jäykän liivin väliin...tosin, jos käsi olisi jäänyt maan ja kylkiluun väliin niin olisiko siinä ollut sitten käsi JA kylkiluu murskana...että sikäli, turvaliivistä lienee aina enemmän hyötyä kuin haittaa :D JOkatapauksessa on aina hienoa, kun jaksaa suojata itseään ja tajuaa sen jo nuorempana :)
    Monethan alkavat varovaisiksi vasta esim. kun saa lapsia tms., sitä ennen "eletään kuin pellossa.."

    VastaaPoista
  2. Eilen just tippu mun naapuri ja ei ollu mitään turveliiviä eik KYPÄRÄÄ ja sairaalaan mentiin kiireesti...... Tässä hyvä esimerkki siitä kuinka tärkeää on suojata itsensä!! :)

    VastaaPoista
  3. Itse käytän turvaliiviä, jos tiedän hyppääväni esteitä. Mutta jos vaikka kesken koulutunnin hyppään vaikka muutaman pienen esteen niin en hae turvaliiviä. eli siis jos tiedän meneväni estetunnille niin silloin vakiovarusteeni on turvaliivi.

    Itseltäni meni solisluu kolmeen osaan, kun tipuin 3 vuotta sitten estetunnilla. vaikka minulla oli turvaliivi päällä, tosin se oli tallin panssariliivi, kun oma oli jäänyt kotiin.

    Sairaalassa lääkäri sanoi, että tälläkertaa olisi voinut välttyä tapaturmalta, jos ei olisi ollut turvaliiviä.

    Eli toisinsanoen välillä turvaliivistä on hyötyä ja välillä haittaa.

    Itselläni on palaliivi ja siitä en luovu! :D
    Paljon paremmin pääsee myötäämään hypyssä, kuin jos olisi panssariliivi.

    Ja tämä on siis vain minun mielipide ja kokemus.

    Toivottavasti osasin artikuloida selvästi :D

    VastaaPoista
  4. Käytän silloin tällöin turvaliiviä esteillä. Varsinkin hevosilla joita en tunne kunnolla / tiedän että saattaa kieltää herkästi.

    VastaaPoista
  5. Minna niin justiinsa (: on kyllä monia jotka eivät käytä. Myönnän etten itekää käyttäny yhessä vaiheessa kun hyppäsin serkuilla niin eipä tuo ollut koskaan päällä.
    Anonyymi1, hui :o toivottavasti ei käynyt mitenkään hirveän pahasti :/

    Sanni joo siis palaliivi on aivan loistava päällä kun taas se panssariliivi. Ja ihan sama mulla et jos meen koulua ja siinä sitten hyppään pari estettä en ala hakemaan sitä liiviä tallista. Sitte otetaa se pienoinen riski.

    VastaaPoista
  6. käytän joo, esteillä(kisoissa)/maastoesteillä, koska olen 2 kertaa mennyt kuperkeikalla esteen yli, ja toisella kerralla murtui se solisluu :)), koska silloin ei ollut turva liiviä.

    VastaaPoista
  7. anonyymi auts :/ oli varmasti kipee tai pari kaveria puhunu et se sattuu nii pirusti sitte jos se solisluu murtuu

    VastaaPoista
  8. Joo solisluu meni et ei onneks sen "pahempaa". :)

    VastaaPoista
  9. Mä en ole yleensä kyttänyt turvaliiviä, johtuen siitä, että se on jäykistänyt ratsasastaessa liikkumattomaksi patsaaksi ja takaa jäi vielä kiinni satulan takakaareenkin! Mutta huomenna ajattelin kyllä laittaa liivin maastoonkin, kun tallinvaihdoksen vuoksi Jimppa on erittäin levoton ja vauhdikas. :D Turvaliivin käyttöä olen myös suunnitellut tuleville estetunneille. Eiköhän se liivi käytössä mukaudu ja notkistu :)

    Hyvä ja täyttä asiaa oleva teksti!

    VastaaPoista