perjantai 27. huhtikuuta 2012

toivepostaus: treenaus laukkakisoihin



Näin puolen yön jälkeen onkin todella fiksua yrittää kirjoittaa lähes asiallinen toivepostaus eikös näin? Mutta itse aiheeseen eli treenaus laukkakisoihin.
Oltiin Ramin kanssa 2009 Porvoossa järjestettävissä epävirallisissa laukkakilpailuissa ja oli muuten todella kivaa! Rami oli ollut viikkoa ennen näitä kisoja pitkästä aikaa startissa joka myös vaikutti vähän suoritukseen, mutta en valita. Tämä on oma mielipiteeni miten treenaisin (tai siis tulen treenaamaan loppuvuoden kisoihin)

"Semmone mis kerrot et jos nyt haluisit mennä laukkakisoihin/sillon ku olit porvoon laukkiksis nii miten sait ramin kuntoon? mikä on tärkeetä, mitä pitää ottaa huomioo jne.?"

Ramilla oli todella hyvä peruskunto kun yllättäen innostuin tästä ajatuksesta. Olin ajanut Ramilla mm. 9-12 km ravilenkkejä sekä ratsastin paljon mäkisessä maastossa missä oli hyvä laukata sekä menin myös todella paljon pellossa siihen aikaan kun edellisellä tallillamme ei ollut mitään kenttää. Eli kun peruskunto on kohdillaan siitä on hyvä aloittaa. Tehtiin joitakin intervalliharjoituksia tallille menevällä suoralla missä otettiin myös ravureilla vetoja eli laukkasimme niin kovaa kun hevosesta lähtee n. 300 metriä ja sitten käännyttiin tallin kulmalla takaisin, hölkkäiltiin taas sellanen 1,5 km kääntöpaikalle, hölkkäiltiin takaisin ja taas samalla pätkällä sitten laukkaveto. Muuten menin ihan normaalisti maastossa ja tuuppailin pellossa.

Tärkeintä on tosiaan tämä että hevosella on hyvä peruskunto ettei lähdetä puolikuntoisella hevosella liikenteeseen. Hevosen pitää pystyä menemään ryhmässä ja lähtö tapahtui silloin silleen että mentiin rinnatusten muiden ratsukoiden kanssa ja lähtölinjalla sitten otettiin laukka. Ratsun on myös hyvä olla tottunut laukkaamaan pidempiäkin matkoja ettei pelkästään paria sataa metriä kun se kilometri on kuitenkin sinällään pitkä matka kun mennään rataa ympäri.
Hyvät suojat/muu varustus on aina myös yllättävää kyllä tärkeää. Ja järki mukana! Kuitenkin se oma hevonen pitää tuntea ja jos ei ehdi liikuttamaan kunnolla pitkään aikaan en itse ainakaan lähtisi kisoihin. Ja muutenkin jos vaikuttaa jotenkin oudolta on apea tms. niin tässäkin tilanteessa jättäisin mieluummin välistä kun ei sekään ole reilua hevosta kohtaan lähteä jos toinen ei ole ihan täydellisessä iskussa.


Mitä tekisin itse eri tavalla?

Treenaamisen suhteen en mitään lähtisi muuttamaan tämän hetkisestä. Ramilla on nyt myös todella loistava peruskunto, ei ole puhaltanut ajolenkkien jälkeen painavien kärryjen kanssa edes eikä muutenkaan ole kummemmin väsynyt.
Verryttelyn tekisin aivan toisin! Ensimmäinen ongelma oli silloin 2009 kun lähdimme tallilta taas sen puoli tuntia myöhässä ja paikan päällä tuli hirveä kiire eikä ehtinyt kunnolla verkkaamaan hevosta varikkoalueella. Laukkasin ja ravasin aivan liikaa ja väsytin samalla hevosta turhaan. Tällä kertaa lähdetään ihan ensiksi ajoissa kisoihin ja ollaan miel. tuntia ennen lähtöjen alkua niin ei tule kiirettä, ehtii kävelyttää hevosen hyvin ja radalla ottaa vain vähän laukkaa ettei laukkuuta/ravuuta yhtään turhaan.

Mutta suosittelen lämpimästi ihan kaikille joita kiinnostaa! Laukkakisat ovat todella hauskat leikkimieliset kilpailut ja jos tykkää vauhdikkaasta menosta niin kannattaa kokeilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti