tiistai 15. marraskuuta 2011

"En mitenkään solvaa sun hevosta :DD"

Otsikosta ei puhuta! Nauratti vaan hetken aikaa kun kuulin tän kommentin Ramista :D Tiedossa on pelkästään HYVIÄ uutisia tällä kertaa (:

Maanantaina riekuttiin tunnilla kouluilun merkeissä. Rami oli tosi jännityny heti alusta alkaen eikä rentoutunu millään eikä asiaa helpottanut kun muutama tuntilainen imutteli ja maiskutteli jatkuvasti. Imuttaminenhan tarkoittaa ravurille pyyntöä mennä kovempaa ja käytän imutusta maastossa jos menen montéa. Siinä sitten ei auttanut kuin kiristää gramaaneja jotka viritin ylempää kiinni ja johan alkoi hevonen polkemaan oikeasti alleen! Miellyttävä ratsastaa sen jälkeen ja päätin mennäkin paljon harjoitusravissa kun saan oman istunnan jotenkin paremmaksi. Tehtiin ympyröitä joka sivulle ja Ramikin sitten pyöristyi alla ja välillä taas esitti loistavia ravipätkiä ja välillä ei niin loistavia. Laukat menivät yllättävän kivasti vaikka yksi vauhdikas shettis meinasi törmätä meihin takaapäin ja oli muutama ei-kiva tilanne kun riitaa haastava poni tulee uraa kohti kävellen ja ravaan Ramilla. Jouduin myös kerran suoraan sanottuna kiskomaan hevosen pysähdyksiin laukasta kun shettis tuli eteen uralta ravaten. Otettiin myös käynnistä nostoja ja Rami kuunteli kivasti apuja mut huomasin oman istuntavirheen pian: nojaan eteen nostossa! Ongelmasta oli jo päästy eroon kun sanoin aina itselleni "istun kohti takajalkoja" nostossa. Mutta Rami oli positiivisen kiva ja menin tänään suoralla taipuisalla kumikuolaimella jolla toimii ihan kivasti eikä riko peitsille jos joutuu tekemään isomman pidätteen.

Tänään potkin itteni hereille kuudelta ja väsytti niin pirusti! Auton menin käynnistämään heti ekana ja otin sitten ikkunan päältä viltin pois. Siinä puolen aikaan lähdin ajelemaan tallia kohti ja poikkesin ostamaan Ramin yhden entisen omistajan kahvilasta leivän. Tasan aikaan olin tallilla, laittelin kopin valmiiksi ja sitten aloitin aamutallin teon, hevoset pihalle (45 minuuttia menee, 13 hevosta) jonka jälkeen Rami pesariin puunattavaksi. Alkoi ressaamaan kun tajusi et nyt laitetaan nahkariimu ja kuljetussuojat. Koppiin meni parissa minuutissa vaikka yritti mennä sivusta ohi. Matkaan päästiin 20 yli kahdeksan ja siinä sitten meni 50 minuuttia ajella klinikalle. Ilmottautuminen ja hevonen sisälle ja odotettiin hetki kunnes saatiin kutsu toimenpidehuoneeseen minne Rami ei suostunut menemään. Rauhotettiin ja siinä sitten nuori tyttö raspasi Ramin hampaat. Suu oli muuten tosi siisti mut takana yläposkihampaissa oli ihan pieniä piikkejä. No ompahan hampaat nyt katottu kunnolla :D
Siinä sitten odoteltiin 25 minuttia kengitykseen pääsyä ja lopulta päästiin kenkäyksen pariin. Kengittäjä katseli hetken jalkoja ja oppipoika sitten otti kengät pois. Katsoi myös tämän pienen halkeaman ja sanoi ettei se oo vaarallinen mut pieni kenkä luo painetta kavioon. Siinä sitten jutustellessa kysyi onko milloin ajettu viimeksi? Totesin ettei piitkiin aikoihin. Kengittäjä tuumasi juu kysyin vaan kun tiedoissa luki lv-ravuri. Niin en siis mitenkään solvaa hevostasi mutta ei se näytäkään starttikuntoiselta. Tässä vaiheessa meinasin revetä totaalisesti ja kengittäjäkin naureskeli :D. Ramille tuli oikeaan etujalkaan rengaskenkä tukemaan kaviota takaa ettei halkeama saa sitä painetta ja vasempaan etuseen normaali kenkä. Kaviosta löytyi sellasta "höttöä" ja vähän tyhjää ja kun kerroin 3 vuotta sitten leikatusta kasvaimesta niin sanoi että juu se kertookin sitten kaiken. Kyseinen kengittäjä leikkasi Ramin kasvaimen aikanaan. Etupäähän laitettiin myös lyhyemmät hokit ettei rasita niveliä niin paljon. Opin siis tänään jotain uutta! Kengittäjä selitti kun hevosella on näin pitkät hokit ja se astuu maahan, jalan liike loppuu mutta nivelet jatkaa liikettä joka rikkoo nopeasti hevosen.
Tämä koko lysti tuli maksamaan 180 euroa ja hämmästyin kengityksen hintaa, yhteensä 65 euroa!
Poikettiin agrissa hakemassa Ramille parit putsit tarhaan kun nyt on numeroa isommat kengät ja kalanmaksaöljyä pullollinen Ramille ja Pokulle puokkiin.
Kotona sitten hevonen tarhaan ja puruttelin karsinat, siivosin tarhat ja lakaisin tallit.

Heti aamusta soitti myös Pontuksen kasvattaja töistä. Hän oli käynyt koneella katsomassa löytyisikö Pontuksen veljen tuloksia lonkka- ja kyynärkuvauksista ja olikin sitten löytänyt Pontuksen nimen ja hämmästynyt viimeisen päälle! Kuvia katsoessa kasvattaja ja eläinlääkäri olivat huolissaan lonkista kun olivat "huonon" näköiset eli C tai D ja kyynärät arvioitiin myös ei hyvään kastiin. Kasvattaja sitten innoissaan selitti "Pontuksen kuvaustulokset on tulleet ja onneksi olkoon koirasi on kultakimpale!! A/A lonkat ja 1/1 kyynärät + jo heti tulokset saatu 0/0 polvet !! Lievästi sanottuna menin hetkeksi hiljaiseksi jonka jälkeen oli pakkoa kysyä oikeesti?!! Siinä vaiheessa kasvattaja oli niin into pinkeänä innoissaan et sitten seuraava operaatio on silmätutkimus ja jos siitä tulee puhdas lausunto ala harkita Pontuksen käyttöä jalostukseen. Priimoja tai lähes priimoja choweja ei meinaa enään löytyä ja viimeaikaiset tulokset lonkista on ollut huolestuttavat C:t / D:t. Ja tottakai me käytämme Pontusta jalostukseen jos silmät ovat oireettomat ja tuomme samalla rodulle uutta verta. Pontuksen isä on venäläinen todella upea musta uros jota ei ole aikaisemmin kukaan muu käyttänyt jalostukseen. Periyttänyt lyhyen rungon ja on "vanhan" ajan chowin näköinen. (:

2 kommenttia:

  1. Mahti juttu että Pontus sai noinki mukavat tulokset ;) ! Simmu tuloksia odotellessa :p !

    VastaaPoista
  2. Pinja todellakin! :D Kauhulla oottelin tuloksia mut tää oli kyl niin loisto juttu (:

    VastaaPoista