perjantai 2. tammikuuta 2015

Tallirutiineista

Kyseinen aihe oli blogitallissa viikkohaasteena ja tänään kun istuin tallilla odottamassa, että vedenkeitin saisi hommansa päätökseen pohdin asiaa ja ajattelin sitten kirjoittaa tästä postauksen. Minkälaiset ovat meidän tallirutiinit?

Aloitetaan siitä että Rami asuu täysihoitotallilla. Kuitenkin teen tallilla paljon hommia esimerkiksi aamutalleja teen 5-6 kertaa viikossa. Meillä on halpa vuokra minkä takia myös teen aamuja. Sovittiin että teen 5 aamua, mutta haluan helpottaa tallin omistajan elämää ja teen yhden ylimääräisen aamun omaksi ilokseni. Ja kuitenkin kun on tarjolla näin yksilöllistä hoitoa ja muutenkin tykkään tehdä tallilla hommia.
Käyn tallilla keskimääräisesti 3 kertaa päivässä. Tänään kävin neljä kertaa, parhaimmillaan käyn 6-7 kertaa ja lyhyt ajomatka mahdollistaa näin usein käymisen.

Vähän käsityksiä ajankäytöstäni:
"Käyn nopeasti" eli menee noin tunnin verta, palloilen tallissa laittamalla vaikka ruokia, lakaisemalla tai jotain muuta.
"Mulla menee jonku aikaa" tarkoittaa tunnista kolmeen tuntiin. Siinä ehtii liikuttamaan, hoitamaan, laittelemaan ruokia ja kenties siivoamaan
"Oon aika kauan" eli kolmesta tunnista eteenpäin.

Mutta rutiineihin !

Herään aamulla noin 6:30 ja lähden tallille joskus 6:45 ja minuuttia myöhemmin olen jo tallin pihassa. Aloitan antamalla toiselle hevoselle heinät karsinaan ja samalla vien Ramin aamuruuat tarhaan odottamaan, useinmiten vesiastian viereen. Haen sen jälkeen lämmintä vettä satulahuoneesta.
Seuraavaksi haen loimen sekä leipää, porkkanaa tai hevosnameja taskuun. Ramin karsinaan mennessä annan jätkälle yhden herkun mistä on tullut meille yksi tapa. Rami odottaa oikein sievästi höristen namia jonka jälkeen saan laitettua loimen, riimu päähän ja Rami tarhaan eli noin seitsemän aikaan.


Hevoset saavat seuraavat heinät n. 12-13 välillä ja samalla tarjotaan lämmintä vettä. Ramilla on sekoitettu nyt melassia sekaan kun on juonut huonommin.
Iltaheinät hevoset saavat 17-17.30 välillä eli ajan töistä suoraan tallille heittämään heinät ja menen hetkeksi kotiin. Nyt kun en ole töissä niin no varmaan tulen edelleen heittämään samoihin aikoihin heinät. Saampahan jotain tekemistä itselleni!

Ramin liikutan mihin aikaan ehdin vaan liikuttamaan. Aika paljon mennään esimerkiksi sään mukaan tai jos itsellä on jotain menoa niin vähän yritän sovitella miten saisin järkevästi aikaa ettei tule mitään kiirettä. Ensiksi haen kaikki varusteet valmiiksi odottamaan harjauspuomin luokse, itselle kypärä päähän, hanskat taskuun ja jos menen saappailla niin kiskon ne siinä välissä.
Ramin tarha on taaempana joten joudumme kulkemaan toisen hevosen tarhan läpi. Eipä tuo mitään ongelmia tuota, mutta aina pitää olla vähän varuillaan.

Ramin harjaus, kelistä riippuen harjataan joko hitaasti tai vähän nopeammin. Kaviot putsaan aina ensimmäisenä, käyn samalla jalat läpi onko mitään epämääräistä turvotusta, kolhuja tai muuta.
Harjaan aina ensiksi jalat niin saan laitettua heti suojat jalkaan ja vasta sen jälkeen harjaan koko hevosen ja viimeisenä harjataan pää mihin käytetään enempi aikaa. Rami tykkää päänharjauksesta joten suokaamme se pieni onni pienelle hevoselle.
Ennen suitsitusta tarjotaan pieni makupala, jälleen vaihtoehtoina on joko porkkana, leipä tai pari namia.

Liikutuksen jälkeen pyrin laittamaan mahdollisimman nopeasti villaloimen takaisin päälle jos on kylmää ja kylmimmillä keleillä heitän vielä villaviltin siksi aikaa että ehdin ottamaan suojat pois, kääriä tarvittaessa villapintelit, juottaa melassia ja sen jälkeen vasta ulkoloimi ja tarhaan takaisin.

aamu- sekä iltaruoka. Porkkanat vaan puuttuvat
Normaalisti laitan liikutuksen jälkeen vasta ruuat, mutta jos on vaikka aamulla aikaa jonkun syyn takia niin saatan laittaa väkirehut jo silloin valmiksi, 
Hevoset tulevat sitten joskus illalla myöhään sisälle säästä riippuen. Tänään hevoset tulivat tässä ysin aikaan kun ulkona on aikamoinen myrsky, muuten tulevat vähän myöhempään eli joskus kymmenen korvilla, yöheinät odottavat karsinoissa sekä iltaruuat ja tietty lämmintä vettä.

Oikeastaan ei meidän rutiinit ole sen ihmeellisemmät. Ehkä meidän rutiinit eroavat jonkun verran muiden hevosten omistajiin jotka pitävät kullanmurujaan täysihoidossa, mutta tämä tyyli sopii meille.


Uusi vuosi on alkanut rauhallisesti. Rakettien pauke oli pienelle pitkäkorvalle liikaa kuitenkin vuoden vaihtuessa ja pieni ressukka pelastettiin karsinaan, pallot korviin ja luukku kiinni. Myöhemmin pitkäkorva kuitenkin rauhoittui ja katseli raketteja kaverin kanssa, hiukan taisi naurattaa kun kaveri kulkee pitkin tarhaa sen mukaan missä näkyi raketteja. Tallin omistaja (=valmentaja) kävi pahimman ryskeen aikaan katsomassa hevoset että kaikki on fine.

Tänään oli kengityksen vuoro, saatiin takakenkä mikä lähti parisen viikkoa sitten ja saatiin samalla tilsakumit! Nyt ei tarvi pelätä sitä että kuljetaan koroilla ja sitä että pieni poni reväyttää jonkun paikan jos päättää sinkoilla korkojen kera. Nyt uskaltaa liikuttaakin paremmin, jos siis säät haluavat suosia meitä.
Kolme vapaapäivää takana ja tänään käytiin kävelemässä maastakäsin kentällä 20 minuuttia tuossa myrskyssä. Ajattelin vähintään jotain slaagia pitkikseltä, muutama hyppy jonka jälkeen kuljettiin enemmän tai vähemmän laamana narun päässä, käytiin ihmettelemässä vesilätäköitä ja syötiin kentän laidalla kasvavaa pikkuista pajua.

Huomiselle on luvattu lunta oikein kunnolla ja sunnuntaille pakkasta ja ensi viikolle vähän enemmän pakkasta... Kuinkahan tästä selvitään?

2 kommenttia: