tiistai 21. lokakuuta 2014

Tiina Tarkkalan valmennus

Huh huh kello on kymmentä vaille yksitoista ja väsymys on kyllä ihan huipussaan! Tallilta tulin puolisen tuntia sitten kotiin ja takana onkin aika pitkä päivä. Ulkonahan on aivan jäätävän kylmä ja -10 astetta luvannut yöksi, hyrrr! Yksi vaivainen kuva tähän postaukseen, materiaalia kun ei saanut tältä päivältä.

Mutta päivän aiheeseen oltiin tänään Ramin kanssa Tiinan kouluvalmennuksessa. Aivan vieras valmentaja mulle joten jännityksellä ja pienellä paniikilla jäin odottamaan mitä tuleman pitää. Ennen valmennukseen lähtöä Rami tosiaan päätti esitellä saksihyppyjä ja pierupukkilaukkoja. Hetken siinä katseltuani totesin oh well....... En varmaan koskaan opi ymmärtämään tuon hevosen ajatuksia.


Eipä siinä paikan päällä oltiin ihan ok ajoissa vaikka kiirehän siinä tuli verkkailla hevosia. Valmentajani oli siis mukana. Pienen esittäytymisen jälkeen jatkettiin omatoimista verkkailua ja Tiina tarkkaili. Tehtiin todella paljon perustyöskentelyä valmennuksen ajan ja sain kyllä taas ajatuksesta kiinni miten pitäisi Ramia ratsastaa.

Ensinnäkin Rami on ehdottomasti istunnalla ratsastettava hevonen. Vetää herneen nenään herkästi jos alkaa kädellä säätämään joten painotimme siihen, että teen istunnalla paljon töitä ja ohjat vain ovat kädessä ja tekevät korkeintaan pieniä puolipidätteitä, Ongelmakseni huomasin pian että jännitän hartioita paljon joten vähän väliä nostin niitä hetken ylemmäksi ja "tiputin" takaisin omalle paikalleen ja Rami oli heti tyytyväisempi.

Ensiksi työstettiin ravissa sitä että saadaan siirrettyä paino takaosalle ja hevosen käyttämään takajalkojaan paremmin. Vatsalihakset tosiaan pääsivät töihin kun keventelin aluksi saadakseni Ramin rentoutumaan ja pikkuhiljaa ruuna esitteli ihan kelpo pätkiä vaikka oltiinkin uudessa ympäristössä. Vitsi! Hetken käyntitauko jonka aikana tehtiin pysähyksiä ja liikkeelle lähtöjä.

Tuntia jatkettiin käynti-ravi siirtymien merkeissä ideana siis hyvät siirtymät. Empä ole koskaan ajatellut siiirtymää kummemmin miten se pitäisi oikeaoppisesti ratsastaa vaan enemmänkin siirtymät on ollut sinne päin menoa. Selkeän ohjeistuksen avulla oli helppo lähteä työstämään asiaa.
Ensiksi ratsastettiin hevonen hyväksi jonka jälkeen vatsalihakset pääsivät kidutuskuurille. Vauhtia ei hidastettu (niinkuin aina teen) vaan ratsastin askelta lyhyemmäksi, alapohje hyvin kiinni, ja kun Rami vastasi istuntaan pieniä puolipidätteitä ja sieltä tuli selkeä hyvä siirtyminen. Ja takaisin raviin niin sieltä tuli selkeä sanoisiko ponnistus ylöspäin eikä vain vauhdilla eteenpäin. Siirtymiä ratsastettiin hetken aikaa kunnes otettiin taas käyntiä ja laukan vuoro.

Oikeasti laukasta ei ole mitään sanottavaa, se oli jotain aivan hirveää jos totta puhutaan. Ihan hävettää ja itkettää kun kotona Rami on esittänyt jo kivoja pätkiä. Nyt ei enään tiedetty miten jalat edes kuuluisi asetella vaan siinä mentiin ja kovaa....

Eipä siinä Tiina tykkäsi kuitenkin Ramista, sanoi että pään muoto paljasti rodun, mutta rakenteellisesti ei osaisi sanoa kuitenkaan mitä rotua edustaa. Ravia kehui hienoksi ja varsinkin erityishuomion saivat Ramin kintereet (vähän suprise juttu mulle) kun koukistaa niitä todella hyvin ja on hyvät kulmaukset. Laukkahan nyt oli silleen no niin no ehkä menee uuden paikan piikkiin kun oli maneesissa niin Ramiakin jänskätti. On siinä kuitenkin työstettävää.

Olen kuulemma tehnyt hyvää työtä Ramin kanssa kun olen saanut sen näinkin pitkälle. Se on kyllä kieltämättä aina kiva kuulla että ammattilainen antaa palautetta! Itselläni pitää kiinnittää huomiota jalkoihin ettei jalka heilahda liian taakse. Muuten istunta ihan fine ja pystyn pitämään hyvän, tasaisen tuntuman mistä kyllä yllätyin koska oma ajatus on ollut se, että tuntuma on kaukana tasaisesta. Ilmeisestikin olen väärässä?

Kiva valmennus ja kun oma valmentajani oli mukana nyt on helppo treenata samoja asioita kotona. Puhuttiinkin kotimatkalla, että nyt tästä lähtien yritetään joka viikko repiä jostakin aikaa valmennukselle niin saataisin työstettyä Ramin laukkaa paremmaksi. Ravihan on Ramilla yllätys yllästy todella vahva askellaji ja siinä Ramia on helppo ja kiva työstää. Mutta nyt se laukka kunnolla treenin alle.

Valmennuksissa tullaan käymään aina kun vaan on aikaa ja oma rahatilanne sellainen, että pystyy käymään. Nyt on painuttava vähitellen nukkumaan, aamulla aamutallia tekemään jonka jälkeen töihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti