sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

haluun gansterin herkän ja vaarallisen jol on huonoja ideoita

Huh heijaa takana on tosi vauhdikas viikonloppu kieltämättä! Fiilis on ihan katossa ja oon tehny pari uutta oivallusta. Me oltiin koulukurssilla! Torstaina sain vinkin meidän valmentajalta että hei viikonloppuna hän pitää kurssin et tuu ihmeessä. Sinnehän mentiin siis. Kuvaajaa ei ollut eikä päivän varoitusajalla saa ketään mutta toivottavasti saatte jotain käsitystä selostuksesta. Nyt Rami on tässä kotona keskiviikkoon asti joten toivottavasti saan paljon uusia kuvia mitä voisi esitellä teille.



Perjantaina käytiin sedän tallilla siistiytymässä, torstaina Ramilla oli niin kauhea mutakuorrutus ettei jätkää saanu enään ees puhtaaksi. Lisäksi Rami oli kadottanut toisen takakenkänsä joka oli repinyt kaviota ihan huolella (oli napakasti ed. päivänä) joten kengittäjä tuli setäni tallille ja laittoi Ramille uuden kengän. Takapäähän ei nyt ollut tämän takia balanssissa, toisessa takasessa rolleri ja toisessa ihan perus kenkä. Tällä yritetään pärjätä pari viikkoa eteenpäin kengitykseen asti. Ramin sain puunattua ihan huolella niin kehtasi lähteäkin maailmalle.

Lauantaina töiden jälkeen laitoin Ramin koppiin ja suuntasin kolmeksi Jatilaan missä kurssi pidettiin. Ramille sain karsinan teorian ajaksi jonka jälkeen hevoset kuntoon ja kentälle. Pohdittiin mitkä asiat ovat itselle vaikeita asioita ja mitkä tarvitsevat harjoitusta.  Kurssi painottui vahvasti ihan siihen perus ratsastukseen, hevonen ohjan ja pohkeen väliin. Tunti kesti aina puolitoista tuntia ja ensiksi tehtiin paljon käynnissä töitä. Pakko myöntää et en enään muista ihan kaikkea mitä ollaan nyt tehty, mutta vähän raapaisua asiasta.

Ensimmäiseksi tehtiin väistätystä paikoiltaan eli hevosen pitää reagoida sivulle vievään pohkeeseen menemällä suoraan sivulle eikä livistämällä karkuun menemällä samalla eteenpäin. Ensin väistätettiin sisälle jonka jälkeen takaisin ulos, pysähdys ja siisti liikkeelle lähtö. Ramin kanssa ollaan työstetty tosi paljon tuota sivulle vievän avun reagointia ja Rami suoriutui mallikkaasti tästä osiosta.
Seuraavaksi jatkettiin tulemalla suoraa linjaa kohti valmentajaa ja yllättäen tarkoituksena saada pidettyä ratsut suorana. Rami kiemurteli moneen otteeseen, mutta saatiinhan niitä suoriakin pätkiä ehkä pari. Seuraavaksi suoran linjan tuloon lisättiin pysähdys ja hevosen piti malttaa seistä paikallaan ja olla koko ajan läsnä kuskin kanssa. Eli pää ei saanut pyöriä pöllön tavoin ja hevosen piti rentoutua pysähdyksessä jonka jälkeen napakka liikkeelle lähtö käynnissä. Rami reagoi hitaasti joten pieni avustus raipalla riitti.

Vaihdettiin tehtävää eli puolessa välissä pitkää sivua otettiin ensin se suora linja jonka jälkeen väistö uralle jonka jälkeen ravia, kaareva ura, keskelle voltti eli ööm sisällepäin jonka jälkeen kulmassa käynti ja taas linjalle ja väistö. Rami oli hätäinen ja itse en löytänyt kunnon tatsia koko hommaan vaan unohdin ratsastaa jalalla mikä on se ongelma kohta mulla. Samat harjoitukset tehtiin kumpaankin suuntaan siis ja aina välillä vähän tuotiin jotain uutta ja "vaikeampaa" mukaan.

Välikäyntien jälkeen tultiin koko porukka suurelle ympyrälle missä ympyrän joka neljänneksellä ratsastettiin hevoset vähän hitaampaan tempoon pelkällä istunnalla jonka jälkeen taas paluu ns. normaaliin tahtiin. Tässä vaiheessa olin jo itseki saanu tuntumaa Ramiin ja uskalsin ratsastaa jalalla eteenpäin ja pitää narut kunnolla kädessä sillä tuloksella, että Rami ryhdistäytyi ihan super kivasti, ei livahtanut kuolaimen taakse vaan pysyi siinä. Kuunteli koko ajan eikä enään haahuillut miten sattui. Tätä tunnetta oon ottanu pitkään!
Ympyrä muutettiin neliöksi, tarkat kulmat, suoristus, kulma ja suoristus.

Loppupuolella otettiin laukkaa. Ramin kanssa saatiin laukata iteksemme eli ei ryhmässä kun tuli vähä ahdasta laukata ympyrällä muiden seassa. Laukat eivät olleet mitenkään kehuttavan hyviä, tuntui että nyt ollaan menty pahasti takapakkia, mutta tuntuu että tuo kengitys vaikuttaa nyt. Kun rollerit on kummassakin koivessa laukka on 100 kertaa erilaista. Mutta ei Rami huonokaan ollut, nosti ihan kohtuu kivasti jopa.
Pesujen jälkeen Rami koppiin ja jätkä meni sitten valmentajan luokse yöksi kun en saanut meillä aitausta valmiiksi.


Tänään oltiin hyvissä ajoin paikalla ja ensin aloitettiin teorialla. Mitä fiiliksiä jäi eilisestä, onnistumiset ym. käytiin läpi. Hevoset kuntoon ja kentälle kiduttamaan kuskeja ;D.

Aloitettiin taas käyntityöskentelyllä, vähän samalla linjalla kuin eilen eli tehtiin paljo pysähdyksiä, siistit siirtymiset (hahaha ei pysty :D!) pelkällä lantion asennon muutoksella. Rami reagoi tänään paljon paremmin istuntaani vaikka muuten tuppasi höntsäilemään ja katselemaan ympärille. Mutta reagoi paljon paremmin kuin eilen mikä on edistystä kuitenkin. Jatkettiin ravissa ja tehtiin jokaiselle sivulle voltit, huolellinen kulma ja sivun puolessa välissä taas voltti. Suunnanvaihdot tehtiin käynnissä täysikaarrolla missä väistätettiin hevoset uralle jonka jälkeen taas ravia ja sama homma jatkui. Rami jännittyi tänään enemmän ja keräsi kierroksia. Hipsutteli pikkuista ravia ja kun istuin yritti tarjota laukkaa. Eli siinä vaiheessa valmentajan neuvon mukaan puhalla ilma suun kautta ulos niin pääset syvemmälle satulaan, istu, istu ja istu. Kappas sehän toimi!

Pidettiin käyntijakso jonka aikana jatkettiin työskentelyä taas suoralla linjalla. Asetus muutamaksi askeleeksi ulos jonka jälkeen suoristus, kulma ja raviin siirtyminen, voltti ja kulmassa käynti ja taas samalle linjalle. Ramin kanssa tässä oli vähän ongelmia ja ruuna pääsi vähän karkaamaan pohkeelta karkuun eli tätä tullaan petraamaan paljon! Jatkettiin samaa hommaa ravissa.

Aivan tunnin lopussa otettiin laukkaa, Rami taas yksin. Tässä vaiheessa Rami oli paremmin kuulolla, mutta väsynyt minkä kyllä tunsin joten otettiin vasemmalle kolme nostoa mitkä onnistuivat hyvin, käyntipätkä kun muut menivät laukkaa ja lopuksi oikealle laukkaa mikä nousi todella helposti. Pari nostoa jonka jälkeen kevenneltiin loppuravit ja kunnon loppukäynnit.

Pesujen jälkeen käytiin vielä vähän istumassa porukan kanssa, syömässä vähän kakkua minkä valmentaja meille toi, keskusteltiin ja pohdittiin tuntia, missä onnistuttiin ja missä oli ongelmia. Hyvä fiilis jäi tästä viikonlopusta, Rami teki ihan mielettömän kivasti töitä ja sain kiinni parista asiasta mihin pitää jatkossa kiinnittää huomiota. Ihanaa kun on valmentaja joka huomauttaa asiasta heti kun joku asia leviää käsistä. Parin viikon päästä olisi estekurssin vuoro, tosin mennään vaan sunnuntaina kun lauantaina ollaan koiruuden kanssa vuoden ekoissa näyttelyissä! Huomenna mennään maastoon Ramin sekä valmentajan kanssa ihan tarjotaan kevyempi päivä kahden rankan päivän jälkeen, parista muusta päivästä en tiedä mitä keksin.

Mutta hei nyt lähden tarjoamaan pienelle seepralle vähän iltaruokaa. Ehkä jotain pientä extraa sapuskan sekaan kun on ollut sen verran reipas viikonlopun ajan. Uudessa paikassa ei höntsäillyt noin muuten, aika iisisti otti uuden tallin, uudet hevoset ja ihmiset. Valmentajakin oli tyytyväinen Ramiin vaikka tänään jotkut asiat eivät sujuneet niin hyvin kuin eilen, mutta tänään sujui taas ne asiat paremmin mitkä eilen olivat vähän hankalia jos näin voi sanoa. Kyllä me tästä viel kehitytään eteenpäin ;)

4 kommenttia:

  1. Rami on niin komea! Ois ollu mielenkiintoista lukea mitä oivalluksia sait ja missä korjattavaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rami kiittää! :) voisin väsätä jonkun pohdinta postauksen vielä tuosta kurssista vaikkapa :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Haha eikös vaan ;) voi naapurit hierasta silmiään ku näkevät ;D

      Poista