perjantai 30. toukokuuta 2014

paineet skippaan - hakuna matata!

Hurrrjan pitkä tauko taas välissä ja tällä kertaa mulla on jotain ihan kohtuullisen fiksuakin kerrottavaa teille! Tiedättekös meillä startattiin "kisakausi" eilen ja oon edelleen yhtä hymyä.

Aamuhan alkoi aivan ihanasti - vettä tuli taivaalta ja oli niin pirun kylmä. Ite vaan käänsin kylkeä peiton alla ja marisin kuinka inha ilma onkaan. Ei siinä lopulta sain potkittua itteni ylös sängystä, koomailin pitkin taloa jonka jälkeen kohti tallia pienellä jännityksellä. Edellisenä iltana löysin Ramilta uuden haavan takajalasta ja kerkisihän tuo jo ontumaankin kun pelästyi ja teki äkkinäisen liikkeen sivulle. Kurvasin laitumen kautta, viheltelin hetken ja vastaan tuli täysin puhtaasti liikkuva poni.
Rami oli koko hoitamisen ajan pelottavan nätisti. Sai aamuruuat siinä samalla kun puunailin ja harjasin, pestiinhän siitä jalat ja häntäkin. Ei mitään ressaamista toiselta edes siinä vaiheessa kun laitettiin kuljetussuojat ja koppiinkin mentiin normaaliin ihanaan tapaan, lähes juosten yhden ohituksen kera tietysti. Matkaan päästiin lähtemään 10:10.


Oltiinhan me toki himppa ajoissa kisapaikalla, mutta mieluummin ajoissa kuin myöhässä. Rami seistä möllötti kopissa heinää syöden kaikessa rauhassa kun tutustuttiin rataan ja juoruiltiin muitten kanssa. Rata oli helppo muistaa ja suht simppeli muutenkin, yksi pitkä väli kolmos ja nelos esteen välillä, mutta mitäpä tuosta. Ainiin tein viime hetken muutoksen kuolaimen suhteen ja suussa oli oliivi kolmipala ja mukana pelhami JOS jätkä ei pysyisi tuolla hallinnassa. No siellähän se kuolain killuu kopin seinässä.

Verkassa Rami oli edelleen pelottavan rauhallinen ja rento, olisikohan kenties laidunkausi tehnyt tehtävänsä kun ollut nyt joitakin öitä ulkona. Eipä siinä mukava ratsastaa kaikesta huolimatta. Kuunteli hyvin mitä pyysin ja laukat nousivat todella helposti. Manaantain kengitys on auttanut Ramia ja laukka todellakin toimii.
Ensimmäinen hyppy ei todellakaan mennyt hyvin jätkän kytätettä lainetta. Toinen hyppy sujui paremmin jonka jälkeen jätin sen esteen hypyt siihen ja otettiin enään muutama hyppy toiseen kierrokseen okserille.


Ensin mentiin 50 cm rata mistä saatiin puhtaat radat. Rami tuntui varmemmalta kuin koskaan kun ratsastin kohti ensimmäistä estettä jonka jälkeen tuli kaarto oikealle ja laineelle. Esteen jälkeen jonkinlaista kompurointia niin että ohjat lähtivät käsistä ja sain aika vauhdilla kerätä ohjat käsiin ja kääntäminen vasemmalle vähän venähti. Kolmas este oli okseri pitkällä sivulla mistä Rami loikkasi hyvällä ilmavaralla yli. Matka neloselle oli suht pitkä ja nelonen olikin pysty ja hyppy Rami pelkäämää nurkkaa kohti. Otin aika paljon vauhtia pois, koska pelottavaa nurkkaa kohti hyppääminen on tuottanut aina ongelmia. Eipä siinä vähän vinkkelistä hypättiin este jonka jälkee kaarto oikealle ja okseri mikä meni leikiten. Kuudes este olikin portti mitä piti tietty kytätä. Karjaisun kera ylitse ja vielä oli viimeinen este eli seiska ja okseri mistä meni kiltisti ylitse. Uusinnassa olivat 1, 6, 3, 4 ja 5 esteinä. Aluksi mietin että jos lähtisi ratsastamaan reippaammin, mutta loppupeleissä mentiin Ramin ehdoilla ja oon suoritukseen tyytyväinen kun meni puhtaasti radan! Ei sijoitusta, mutta tyytyväinen kuski ja vielä tyytyväisempi hevonen!


Seuraava korkeus olikin 60 cm ja verkkailin aika "kevyesti" eli laukat vielä kumpaankin suuntaan ja yksi hyppy per este ihan kokeilun vuoksi vaikka olisin voinut jättää hypyt hyppäämättä. Jälkiviisaus?
Eipä siinä radalle lähdettiin hyvillä mielin ilman suurempia odotuksia. Monta sateista päivää ja jo raskaan puoleinen pohja väsyttivät ruunan. Ensimmäiselle esteelle suunnattiin laukassa, mutta typerä, typerämpi, typerin kuski otti raville ja hypättiin ravista, kakkoselle suunnattiin laukassa, mutta kun itse unohtaa ratsastaa niin kyllä hevonenkin raville tiputtaa. Kolmoselle tein tiukemman tien, mutta okserin takapuomi lähti meidän mukaan. Pitkä tie neloselle jonka jälkeen jätkä väsähti totaalisesti. Siinä vaiheessa en edes viitsinyt lähteä pyytämään enään mitään kummoista, kunhan päästäisiin rata hengissä läpi ilman kieltoja. Portille jälleen kuskin suusta pääsi ihme ääniä, ruuna hyppäsi kiltisti ja viimeisen esteen jälkeen oli ihan voittaja fiilis! Vuosi sitten hypättiin 60/70 cm rata, ehkä syksyllä sen 70 uskaltautuu menemään. Ponnua riittää ja tuo varmuus mikä Ramille on tullut on jotenki tosi käsittämätöntä! Yli mennään siitä minne ohjataan ja pyydetään ja Rami selkeästi nauttii hyppäämisesti.

Muutenkin jäi hyvä fiilis kisoista kieltämättä. Rami toimi moitteettomasti ja oli hallinnassa vaikka sitä kuulikin jälkikäteen kuinka meidän menoa ei uskalleta kattoa kun mennään kovaa vaikka nyt mentiin jopa suht rauhallisesti omasta mielestä? Ulkopuolisin silmin vauhti voi näyttää pelottavalta ja kyllä ekalla radalla vähän jänskätti, mutta tokalla ei. Mutta olihan se kiva kuulla myös kehuja yhden vanhan tutun suusta joka on opettanut joskus kauan sitten mua ja nähnyt Ramin viimeksi 2008. Katselin hetken ja totesi että se on todella hienossa kunnossa.



Tänään olikin sitten kevyempi päivä ilman satulaa. Vähän ravailua pienissä pätkissä ja paljon käyntiä sekä hiukan laukkaa. Käsittämätöntä miten yksi muutos kengityksessä voi tehdä noin paljon?! Rami sai maanantaina taakse rollerin ja samalla etukenkiä vähän muokattiin niin, että etukoivet olisivat nopeammat. Huomaan eron parhaiten laukasta - laukka nousee kevyesti ilman kaahauksia ja nyt se selkeästi kolmitahtista. Muutenkin hyvät satulat auttavat ruunaa kulkemaan paremmin, laukassa pyöristyy super helposti nykyään.

Koulupenkki on tullut takaisin topattuna ja on muutes hyvä! Rami liikkui sen kanssa maanantaina aivan sairaan hyvin vaikka oma kunto petti heti alkuunsa. Toppaus selkeästi auttoi eikä se enään keikukaan ja tästä lähtien käytän vielä geeliä hevosen ja huovan välissä varmistuksena. Mahtia! Rami on saanut tällä viikolla paljon kehuja kun maanantaina eräs aivan vieras nainen kehui kuinka upea Rami onkaan eikä siitä voisi edes epäillä lämpöseksi kun ravailtiin pellolla. Pieni toivo siitä että asiat järjestyy loppujen lopuksi edes jotenkin?

Seuraavaan kertaan (: !

2 kommenttia:

  1. Onnee hyvin menneistä kisoista! :) Ja teillähän vaikuttais menevän muutenki kivasti tekstin ja kuvien perusteella, mites ens viikolla KumRan kisat? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Sini :)! Eiköhän tää tästä joskus ;) plääh ens viikon kumran kisat joudutaa skippaa :( ehkä seuraaval kerral sitte ;)

      Poista