sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Oivalluksia valmennuksessa [kuvia + video]


Meillä oli tänään kouluvalmennus ja sää oli mitä upein! Tallille lähdin yhentoista aikaan kopin kanssa aputyttö mukana joka tuli mukaan valmennukseen. Laiteltiin siinä sitten koppi rauhassa, tavarat varustelootaan ja sitten hevosen vuoro. Rami sai pienen ruoka-annoksen ja sekaan viskasin taas rauhoittavaa litkua joka oikeasti vaikuttaa tuohon kopukkaan. Toinen aputyttö tuli hiukan myöhemmin ja hän sitten harjasi Ramin huolella kun siistin niskasiilin ja vähän jalkoja. Kun hepat olivat valmiina mentiin lastaamaan ja lastaus sujui yllättävän nopeasti! Ramikin käveli nätisti suoraan koppiin vaikka viime vuonna saatiin tapella ruuna sisälle liinan kanssa. Nyt käveli ilman apuja sisälle ettei edes sivussa tarvinut kenenkään seistä eli edistystä! Matkaan päästiin yhden aikaan ja valmennus paikalla oltiin joskus 20 yli yksi eli sopivissa ajoin. Laitettiin hevoset tallissa kuntoon ja Rami nyt esitti oikein fiksua pientä hevosta pelkäämällä katolta tippuvia pisaroita huiiij. Niitä piti puhista ja tallista kun lähdettiin melkein hiipien.



Taluteltiin aluksi hevosia pihalla kunnes päästiin kentälle ja siinä sitten käppäiltiin alkukäynnit ja vaihdettiin kuulumiset. Aloitettiin käynnissä tekemällä ympyröitä ja heti alussa tuli kaksi kommenttia; älä vie kättä sivulle, lyhyemmät ohjat ja anna käsien liikkua hevosen pään tahdissa (ymmärsittekö) eli tuppaan jumittamaan kädet käynnissä etten yhtään myötää niillä. Jatkettiin ravissa ympyröitä paitsi Ramin kanssa alettiin tappelemaan siitä pitääkö taipua ja tarviiko sitä sisäpohjetta kuulla vai saako puskea lapa edellä joka kohdassa. Eli kun Rami alkoi sähläämään ja puskemaan piti minun "kovettaa" oma kroppa merkiksi hevoselle että hei se on väärin ja heti kun Ramin sai taas kuuntelemaan ja tekemään oikein - rentoutuminen. Vasempaan kierrokseen asiat sujuvat helpommin eli aika normaalia ravurille kun taas oikealle huh. Vänkäsi ja vänkäsi ja sain työstää todella paljon käynnissä ja kun hevonen tuntui hyvältä siirtyminen raviin. Tarkoituksena ettei ruuna saa kadota siitä halutusta asennosta ja menee sinne minne pyydän. Oli siinä sitten pari jännitys tilannettakin kun läheisen hallin ovi avattiin ja Rami otti siitä kimmokkeen ja sitten taas pyöritettiin ympyrällä ja yritin saada hevosen sinne kulmaan asti ettei sieltä tarvitse lähteä. Seuraava kammottava asia oli traktorin käynnistyminen ja liikkuminen.

välillä juostiin pää ylhäällä . . .


Tehtiin Ramin kanssa paljon käynti-ravi siirtymisiä varsinkin oikeassa kierroksessa kun kulkee pää ulkona pohjetta vasten. Pyörittelin ja pyörittelin ja tuntui että työnnän pohkeen hevosen kyljestä läpi asti, mutta kyllähän se tepsi! Ramikin alkoi taipumaan vähitellen ja kun muistin antaa ulkoa vähän tilaa niin että se ulkokylki pääsee myös venymään. Loppupuolella pääsimme jo ravaamaan enemmän ja vaihdoin suuntaa vähän väliä. Vasemmalle super kivan tuntuinen tasapainoinen ja tahti alkoi löytymään kun taas oikealle vaihtaessa sain joka kerta ottaa käyntiin kunnes sain taas toimimaan miten halusin ja homma jatkui. Viimeiset siirtymiset olivat jo paljon parempia mitä alkupään siirtymiset ja sitten lopetettiin.




Saatiin kotitehtäviäkin eli jatketaan samoilla harjoituksilla Ramin kanssa. Tykkään kyllä todella paljon meidän valmentajasta ja oivallan joka kerralla jotakin. Harmi kun hän asuu vaan "pikkasen" kaukana eli Oulussa ja pääsee silloin tällöin käymään tänne etelään. Seuraava valmennus olisi ilmeisesti kuun vaihteessa, mutta näyttää siltä etten pääse sinne :/

Muuten valmennus meni mielestäni no silleen kohtalaisesti eli on mennyt paremminkin meidän osalta. Annetaan se tällä kertaa anteeksi ja ensi kerralla yritetään enemmän ja aletaan taas työskentelemään kentälläkin enemmän tämän jälkeen.

Kaikki kuvat apulaistyttö Kiia ja videot Tiinan ottamia (: Videopätkät siitä pahimmasta päästä aikalailla krhm. Virheitä löytyy enemmän kuin laki sallii mutta jos ne tästä saisi sitten korjattua.


7 kommenttia:

  1. eipä häävisti liikkunu kkonis :D

    VastaaPoista
  2. olisko tarvinu? :D voiko hevoselta vaatia kummempaa jos ei oo paljon tullu pyörittyä kentäl talven aikana ;) et näköjää edelleenkää uskalla laittaa mitään nimimerkkiä tai sitä s-postia.

    VastaaPoista
  3. ihme vittuilua ekalta anonyymiltä.. :o
    Tosi hienon näkönen heppa sulla! Kuvista ei yhtään uskoisi lämppäriksi , törkeen magee!! Ja voin rehelisesti todeta että 'sun konis' liikkuu ainakin paremmin kun oma pv jäisellä kentällä!! :D

    VastaaPoista
  4. Oi vitsi kun tykkään kattoo noita kuvia ja videota päivästä toiseen, heh. Nättiä menoa ja niin ihanasti sävy-sävyyn! :))

    VastaaPoista
  5. Emppa iiso kiitos :D siitä nätistä en kyllä tiiä ;)

    VastaaPoista