lauantai 17. joulukuuta 2011

Pussihousumies ajelulla ja ratsastelua [ kuvia ]

Eilinen päivä meni nopeasti kun kävin aamutallin jälkeen lahjaostoksilla. Ramille löysin sen ihanan otsapannan vaikka silmiin osui pari muutakin ihanaa otsapantaa, mutta se ihanuus lähti mukaan! Lisäksi ostin 100 hokkia kun Rami onnistuu kuluttamaan väh. 2/per viikko ja olen kaverille velkaa neljä hokkia.

Eilen otin heti aamusta taksvärkkiläisen mukaan joka on kaverini ja menimme sitten tallille. Ensiksi ruokimme hevoset jonka jälkeen lähdimme hakemaan kuivia loimia kun kaikki karvakorvat piti loimittaa. Hevoset pihalle ja tallin siivous. Siivosin kaikki 14 karsinaa kun kaverini purutti ja laitoin tietty heinät jo valmiiksi iltaa varten. Siivoilujen jälkeen jaoin päiväheinät, kaverini siivosi neljä ylätarhaa ja itse siivosin kolme alatarhaa jotka ovat kaikki isoja. Kävimme syömässä ja juomassa teetä jonka jälkeen menimme hakemaan Ramin, valjastimme pikaisesti ja sitten vain kärrit perään. Annoin heti ohjat kaverilleni joka ei ollut edes koskaan hevosta ajanut ja hän ajoi sitten koko lenkin eli 4 km tiellä. Kaveri sitten nauroi siinä ajellessa että Rami on kunnon pussihousumies kun lihakset näkyvät nykyään niin selvästi takana. Välillä hölkättiin, mutta pääsääntöisesti käveltiin kun itse kärryt ovat jo jonkun 50-60 kg painavat. Liikennettä oli jonkun verran ja yhdessä leveässä mutkassa hyppäsin kärryiltä pois ja pitelin Ramia kun traktori tuli peräkärryn kanssa takaa. Rami ei ollut edes lenkin jälkeen hikinen, kaulassa vähän kosteutta, mutta ei muuta. Jätimme kuitenkin ruunan sisälle talliloimen kanssa ja jalkoihin käärin villapintelit. Myöhään illalla siivosimme äidin kanssa rappua ja raahasimme likaiset loimet varastoon ja kaiken muun ylimääräisen roinan.

Tänään nukuin pitkään! Yöllä tuli valvottua kun katsottiin äidin kanssa elokuvaa ja mussutettiin kaikkea hyvää (joka sitten näkyy naamasta ja vähän muualtakin ;) ). Käytiin sitten aamupäivästä markkinoilla jossa oli kaikkea kivaa ja pienessä sisustusliikkeessä josta ostin ihanan kipsisen valokuvakehyksen johon laitan Ramin kuvan sitten joskus. Kävin myös agrista hakemassa pönikän melassia kun sitä on hyvä juottaa varsinkin ajolenkin jälkeen. Ostin myös himalaja suolakiven jos vaikka herra tykkäisi siitä tai sitten ei. Rami on muutenkin niin nirso ettei tykkää: sokerista, heppanameista (Effolin omenanamit ainoat mitä syö!) likiteistä ja monista muista. Omena, porkkana, leipä ja nokkonen ovat herkkuja ja kalanmaksaöljykin on näköjään herkkua. Toissapäivänä Rami nuoli kalanmaksaöljy pulloa kun siihen oli valunut sitä öljyä niin ihan onnessaan ja yritti syödä korkin siinä samalla.
Mutta tallille lähdin siinä puoli kahden aikaan ja otin Minnan samalla kyytiin kun hän lupasi tänään kivuta Ramin selkään. Ensin hevonen sisälle ja laitettiin yhdessä kuntoon jonka jälkeen kentälle pyörimään. Otin kameran mukaan jos vaikka saisi ratsastuskuvia ja sainhan niitä edes muutaman.
Rami vaikutti aika kuumahkolta tänään ja alkukäyntien jälkeen laitettiin gramaanit kiinni ja kiristeltiin vähän vyötä jonka jälkeen Minna aloitti ravaamisen. Ramilla taas riitti tänään vauhtia oikein kunnolla vaikka välillä oli todella hyviä pätkiä ja ohjeistin Minnaa siinä ratsastuksen aikana mitä pitää tehdä tai kannattaa tehdä. Vasemmassa kierroksessa huomattavasti parempi ja kulki paikoitellen todella kivassa peräänannossa. Laukka otettiin ekana vasempaan kierrokseen kun se on huonompi kierros ja kyllähän tuo laukan nosti jonka jälkeen kuumui vähän lisää. Hetki rauhoittelua ravissa ja käynnissä, suunnanvaihto ja oikealle nostoja. Oikealle nosti todella hienosti ja vaikka vauhtia oli niin hevonen oli hyvässä tasapainossa ja laukkasi jopa lähes kokonaisen ympyrän verran. Lopuksi Minna ravaili kumpaankin suuntaan tai oikealle Rami halusi koko ajan laukata joten jätettiin sitten siihen ratsastus. Tallissa Rami hoidettiin pois yhdessä ja laitoin hetkeksi BOT selänlämmittimen selkään sekä tein selkäjumppaa vähän. Linimenttiä jalkaan, tallitoppa päälle ja reilusti porkkanoita kuppiin ja heinien haku. Pyyhkäisin ajo- ja koulusuitset pikaisesti vähän siistimmän näköisiksi jonka jälkeen lakaisin tallin, laitoin ruuat ja lähdin kotisuuntaan. Minna jäi ratsastamaan vielä Pokun ja hänen äitinsä tuli tekemään iltatallia.

Sitten pari hassua kuvaa joiden laatu on mitä on.






6 kommenttia:

  1. kivannäköinen lämpönen sulla :)

    VastaaPoista
  2. Miten paljon Rami pelkää noita traktoreita? Mun oma lämpönen ainakin ratsastaessa ja taluttaessa pelkää traktoreita ja isompia ajoneuvoja aika paljon; yleisimmin se yrittää lähteä laukkaamaan tai pahimmassa tapauksessa kääntyy poikittain keskelle tietä... Olisko sulla mitään neuvoa tai kokemuksia? :D

    Kivasti näyttää Rami menevän!

    VastaaPoista
  3. Inka: päivästä riippuen pelkää enemmän tai vähemmän. Katsotaan millasen romaanin saan tästäkin aikaseksi :D
    Onko mahollista esim. ratsastaessa saada kaveriksi rauhallinen hevonen joka ei pelkää mitään? Tai onko hevosellasi korvat kiinni?

    Ramilla oli "autokammo" eli kaikkien autojen kohdalla piti joko rynnätä eteenpäin tai kääntyä auton eteen. Maastoon saatiin sitten rauhallinen suomenhevonen kaveriksi joka ei potki eikä pelkää mitään ja aina kun tuli auto tai traktori vastaan menin tämän toisen hevosen taakse ihan häntään kiinni ja pyydettiin ajoneuvoa hidastamaan reilusti. Ohituksessa/ohituksen jälkeen aina kehuttiin hevosta vaikka saattoi vähän säikähtää.
    Lisäksi pidetään korvia kiinni varsinkin maastoillessa. Joko pumpulia tai sitten agrimarketeista löytyy (tai pitäisi löytyä) DeLavalin sellanen pussi missä on valkoisia "tulppia" jotka on pehmosia. paketissa on muistaakseni 12 kpl ja hinta joku 5-7 euroa.

    Jos ei oo mahdollisuutta rauhalliseen kaveriin niin pyytää aina ajoneuvoja hidastamaan ja jos mahdollista niin aluksi väistää vähän kauemmas ja taputtelee hevosta. Jos traktori tai vastaava tulee takaa niin käänny vastaan. Taluttaessa sama homma.

    Siedätys on paras hoito näihin "pelkoihin". Paremmin en osaa oikeastaan neuvoa :D

    Meillä on ollu onnea toisaalta traktoreiden kanssa vähän kauempana kuin kotinurkilla se että traktorikuski sammuttaa koneen tai pysähtyy ja odottaa että päästään turvallisesti ohi ja vähän kauemmas koneesta.

    VastaaPoista
  4. Kiitos neuvoista :)
    Ainakin joskus kävin yhden lämppärin ja suomenhevosen kanssa maastossa ja tämä suokki oli kyllä rauhallisuuden perikuva. Harmi vain, etten tiedä sen omistajan nimeä tai millä tallilla hän on :/
    Tuota korvien kiinni laittamista voisi kokeilla, niin ei ne pelottavat äänet häiritsisi niin kovasti.. Meillä joutuu tallipihasta poistuessaan kulkemaan vähän matkaa maantien reunaa, joka on ehkä se kaikkein vaikein kohta. Siinä ei edes autot viitsi hidastaa tai väistää, vaan ajavat vain kaasua säästelemättä ohi :D Onneksi sentään on tullut lunta, niin voi pihalle tai lähistön pelloille mennä liikuttamaan. Pitääpä käydä agrimarketista katsomassa, jos siellä olisi noita mainitsemiasi korvatulppia (:

    VastaaPoista
  5. Inka toivottavasti oli apua (: Toi on niin rasittavaa jos autot ei viitsi hidastaa ja siinä vaiheessa oon ollu yleensä niin sika että käännän hevosen persauksen keskelle tietä niin että auto joutuu vaikka väkisin hidastamaan. Siihen lisäksi välillä pienillä liikkeillä pyytänyt hevosta vähän esittämään "hermostunutta" eli pientä pohjetta koko ajan pienellä liikkeellä ja vähän pitänyt vastaan niin on saatu hyvin tilaa ja autot väistämään :D

    VastaaPoista