lauantai 29. lokakuuta 2011

"Sun pitää ratsastaa kunnianhimoisemmin!"

Muutamia päiviä taas kertynyt väliin viime postauksesta hyvän syyn kanssa" Olin kolme päivää yhdellä isolla maatilalla pitämässä talosta sekä niiden viidestä lemmikistä huolta kun lomittaja hoiti navetan otukset.

Keskiviikkona menin iltatalliin mutta sitä ennen siivosin tallin. Kyseisellä tilalla asuu yksi hevonen, vanha lämppäri tamma joka vaan on ja nauttii olostaan ja on myös Ramin entisten omistajien entinen hevonen. Karsinan siivouksen jälkeen lähdinkin sitten toiselle tallille ja päätin ratsastaa Ramin edes pikaisesti kun oli ollut 3 päivää vapaalla. Päätin kokeilla tänään mahapanssaria ja sitä viritellessä Ramia vähän kiukutti sitten. Aluksi mentiin pelkkää koulua, siirtymisiä ja ympyröitä sekä vähän väistöjäkin. Rami vaan kuumeni joten laukkasin hetken jonka jälkeen päätin hypätä ensiksi 50 cm pystyä kaksi kertaa jonka jälkeen kaksi kertaa 50 cm okserin. Rami oli ihan onnessaan kun pääsi pitkästä aikaa hyppäämään ja lopetettiin viimeiseen hyppyyn. Kävin vielä baanalla laukkaamassa turhia paineita pois ja Ramikin paineli sellaista kyytiä suoraa pitkin eikä ois halunnut pysähtyä. Lisäksi vaihdoin happy mouth kolmipalan pitkästä aikaa Ramille kun suu tuntuu hiukan kuivalta. (ymmärrätte varmaan mitä meinaan?)
Lisäksi hain kaikki hevoset sisälle, ruokin ja suljin tallin jonka jälkeen lähdin ajelemaan kämpille ja hain tammuskan sisälle ja laitoin senkin nukkumaan. Kahdeksan jälkeen aloin vasta harkitsemaan syömistä joten väsäsin pikaisesti tonnikalasalaattia.

Torstaina kuudelta herätys, koira ulos ja hetkeksi koisaamaan kunnes oli pakko nousta ruokkimaan hevonen ja viemään se ulos jonka jälkeen töihin. Siinä sitten puoli kahdeksan aikaa ajellessa kapeaa hiekkatietä tuli eteen jyrkkä mutka joka onneksi on tuttu viime kesästä. Ennen mutkaa on kumpare ja mutkan taakse ei näy niin tiellä olikin yllätys. Ensimmäinen reaktio oli että siinä tiellä on jotain, seuraava että kyseessä on eläin ja kolmas mietintä onko siinä susi tai joku muu?! Siinä vaiheessa hyppäsin aika vauhdilla jarrulle kunnes valot osuivatkin tiellä olevaan tuntemattomaan kaveriin; pitkäkarvainen collie! Sydän hakkasi kun katsoin koiraa suu auki jonka jälkeen huomasin toisenkin collien joka oli vähän kauempana ja tumma. Onneksi olin tiputtanut vauhdin mutkaan niin ei käynyt sitten mitään. Loppumatkan ajelinkin aika varovaisesti ;) Tallilla ehdin ruokkimaan hevoset. Ruokatauon jälkeen päätin lähteä pitkästä aikaa maastoon yksin. Ramille laitoin fleece fullneck loimen ja päätin mennä pelkän käyntilenkin. Rami mutkitteli joka suuntaan eikä olisi millään halunnut mennä. Positiivista tässä maastossa oli se ettei pelännyt kyntämässä olevaa traktoria, ~ 30 joutsenen parvea eikä autoja jotka tulivat vastaan. Tuntihan siihen kului jonka jälkeen ulos vohvelin ja vuorellisen loimen kanssa. Tallin jälkeen taas siivosin tammuskan karsinan ja lähdin käymään keskustassa kaupassa ja tankilla.

Perjantai sama meno kuin edellisenä aamuna. Töihin meno ilman mitään tilanteita sentään ja tallta ajoin kämpille siivoamaan jonka jälkeen takaisin tallille. Ramilla oli tänään kengitys ja onneksi matka oli vain vajaa 15 km per suunta. Raimoskalle laitettiin jo hokkikengät alle kun ei tiedä jos paikat jäätyvät niin kenkääjää ei saa helposti kun kaikki alkavat siinä vaiheessa soitella paniikissa. Kengityksen jälkeen lähdin taas kämpille tunniksi, siivosin talon ja pakkasin omat kamat ja hain tamman sisälle ja menin takaisin tallille. Tarhasta hakiessa Rami hörisi jo kaukaa ja juoksi vastaan! Sydän heitti ison voltin siinä vaiheessa. Laittelin pikaisesti kuntoon kun alkoi olemaan jo hämärää. Laittelin gramaanit ja ratsastusloimen ja eikun kentälle! Rami oli kivan tuntunen, kuunteli apuja ja kulki pyöreänä suurimman osan ajasta. Alussa työstin käyntiä jonka jälkeen ravissa pyörittelyä. Kun hevonen tuntui hyvälle aloin tekemään nopeita siirtymisiä ja nekin sujuivat aivan loistavasti! Rami nosti hienosti ravin ja liike suuntautui enemmän ylöspäin ja kulki todella ryhdikkäänä. Lopetettiin hyvään pätkään jonka jälkeen loppukäynnit ja talliin. Yöksi sai villaloimen päälle joka ikävä kyllä on vähän lyhkänen joten pitää taas käydä ostoksilla hmm...

Tänään nukuin piiitkään! Olin vaan niin väsynyt et pakko nukkua. Tallille lähdin kolmen aikoihin ja laittelin Ramin. Annoin yhden pikku leiriläisenkin harjata Ramia kun katselin siinä sivusta ja silitteli arasti. Sanoin sitten että jos tekee mieli harjata niin siitä vaan. Ramin on ihan kiltti eikä tee kenellekään pahaa. Tyttö sitten valikoi tarkasti harjan ja alkoi arasti harjaamaan. Rami seisoa möllötti paikoillaan ja katseli tyttöä aina välillä (: Siistin niskasiilin ja laittelin taas kunnon jalkavarustuksen eli putsit kaikkiin koipiin, eteen pintelit ja taakse hivutussuojat. Yllättäen virittelit gramaanit ja menin sitten kentälle pyörimään. Pitkät alkukäynnit jonka aikana yritin löytää syvät vatsalihakset ja niiden avulla kääntelin hevosta ja ohjasin uralle. Alussa annoin mennä rennommin ravia kunnes sitten aloin työstämään. Aluksi käynti kuntoon jonka jälkeen ravissa. Halkaisin kentän taas puoliksi ja pyörin toisessa ei niin pelottavassa päässä. Rami alkoi tuntumaan hyvältä vaikka reagoi tänään hitaammin joihinkin apuihin. Ravisiirtymisiä saatiin työstää kunnes taas saatiin se liike suuntautumaan ylöspäin ja muutaman askeleen tuntui siltä kuin istuisin tallin kouluhevosen selässä. Aina kun Rami oli hyvä annoin heti välikäynnin ja kehuin paljon. Kentältä kuului vähän väliä pärskimistä ja Rami tuntui tyytyväiseltä ja kulki koko ajan korvat hörössä. Lopetettiin vaikeampaan kierrokseen hyvään ravipätkään ja mentiin kävelemään baanalle loppukäynnit. 40 minuuttia käynti-ravi työstöä kannatti taas kerrankin! Pitäisi ratsastaa kunnianhimoisemmin ravissa näin valmentaja on sanonut ja nyt yrittänyt olla kunnianhimoisempi hevosen ehdoilla kuitenkin. Meille riittää nyt muutama hyvä askel ravissa niin heti saa ison kiitoksen. Katsotaan miten ratsastettavuus paranee klinikkahoidon jälkeen (:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti